• Naslovna
  • Društvo
  • Održan znanstveno stručni skup “Knin pametni grad”; Pogledajte što zapravo znači taj pojam i kuda vodi njegovo oživotvorenje

Održan znanstveno stručni skup “Knin pametni grad”; Pogledajte što zapravo znači taj pojam i kuda vodi njegovo oživotvorenje


Iako je nekakvo nepisano pravilo da se znanstveno stručni skupovi medijski ne prate, odnosno da se prate samo uvodne riječi, odlučio sam iz čisto lokalpatriotskih razloga saslušati sve referate ovoga skupa.

Jer bilo kakvo plansko opredjeljenje za nove ideje upravljanja i novu tehnologiju ne može biti loše za Knin.

Skup nazvan “Digitalna transformacija: Knin pametni grad” održan je danas u kninskoj Gradskoj vijećnici, a svoje referate izlagali su dekan splitskog FESB-a prof. dr. sc. Sven Gotovac, ravnatelj HAKOM-a mr. sc. Mario Weber, načelnik u Agenciji za zaštitu osobnih podataka Igor Vulje te svojevrsna domaćica i inicijatorica skupa, savjetnica kninskog gradonačelnika i profesorica na Pravnom fakultetu u Splitu doc. dr. sc. Marija Boban.

Saznali smo tako što je to uopće pametni grad. Kada se demistificira ovaj pomalo pretenciozni naziv dolazimo do zaključka kako je riječ o suradnji i integraciji gradske infrastrukture, građana i adminsitracije kako bi se uz pomoć novih informacijiskih i komunikacijskih tehnologija podigla kvaliteta života građana, postigla samoodrživost grada, poticala energetska učinkovitost te stvorila prijateljska, dostupna i elektronička uprava. Takav pametni grad odrazio bi se na gospodarstvo, na ljude, na mobilnost, na dobro upravljanje i na okoliš.

Konkretne stvari koje čine pametni grad bile bi tako pristup zdravstvenim uslugama,  dostupna edukacija, pametne trgovine, pametne zgrade, pametne prometnice, pametne električne mreže, sigurnost grada i video nadzor, upravljanje rasvjetom, pametni kontejneri…

Da bi se sve ovo provelo nužno je izraditi Strategiju Knina kao pametnog grada koja će se ugraditi u Strategiju razvoja grada Knina koja bi pak trebala biti izrađena u prvoj polovici ove godine.

No, ništa od toga nije moguće bez širokopojasnog pristupa, odnosno brzoga interneta.

I zato su najbitnije informacije danas došle od ravnatelja HAKOM-a Marija Webera koji je izvijestio o poraznom podatku kako u Kninu samo šest posto kućanstava ima brzinu interneta veću od 30 megabita po sekundi.

No zato je najavio kako od 1. travnja kreću natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave upravo za uvođenje širokopojasnog pristupa. Podijelit će se 123 milijuna eura što neće biti dovoljno da bi se pokrila cijela Hrvatska, ali ravnatelj HAKOM-a je izrazio nadu da će se na natječaj javiti sve jedinice lokalne samouprave.

Na današnjem skupu predstavljena je i nova Opća uredba o zaštiti podataka koja će u EU na snagu stupiti 25. svibnja ove godine, a koja će između ostaloga uključivati i pravo na informaciju, pravo na pristup te pravo na prenosivost podataka, ali i pravo na prigovor i pravo na brisanje osobnih podataka kada oni više nisu relevantni.

Izlagači su istaknuli da je malim gradovima poput Knina lakše postati pametnima od velikih gradova.

Recimo i da je u uvodnom izlaganju gradonačelnik Marko Jelić naglasio kako Knin ima viziju gdje želi biti u budućnosti.

– Budućnost nije statična. Ona je kontinuirano  promjenjiva, a u to se uklapa i ova digitalna transformacija Knina u pametni grad. Ljudi su se ovdje još od neolita na brdu Spas transformirali. Sad je vrijeme da izgradimo grad koji će omogućiti svim našim sugrađanima, gostima, ali i institucijama da sve usluge budu dostupne na način na koji nova tehnologija zahtjeva – kazao je Jelić i najavio još širu konferenciju o budućnosti Knina koja se upravo priprema.

Uvodnim riječima obratili su se i župan Goran Pauk te dekanica kninskog Veleučilišta Marka Marulića Lovorka Blažević koja je istaknula opredjeljenost veleučilišta za nove tehnologije od njegovog osnutka.

Na skupu su bili i predsjednik HAKOM-a, ujedno i moderator skupa dr. sc. Dražen Lučić, zamjenik župana Nikola Blažević, zamjenici gradonačelnika Marijo Ćaćić, Kristina Perić i Željko Džepina te predsjednica Gradskog vijeća Vedrana Požar.

Nakon izlaganja održana je i panel rasprava na kojoj su se bistrile teme izložene u referatima.

I. Š.

Izbornik