Održana javna rasprava o hidroelektranama na Krčiću


Hoće li gradnja dviju mini hidroelektrana na rijeci Krčić imati negativan utjecaj na okoliš bila je tema javne rasprave koju je organizirao Grad Knin kako bi građani, ekolozi i stručnjaci mogli reći svoje mišljenje, pišu HRT Radio Knin i Feral News

Dva poduzetnika, jedan iz Osijeka, a drugi iz Knina na Krčiću žele graditi mini elektrane.

Krešimir Gudelj, direktor tvrtke Hidro Grin iz Osijeka ne razumije zašto građani imaju takav otpor, jer planirana hidroelektrana, tvdi, neće imati nikakav utjecaj na okoliš.

Grad Knin svoje je mišljenje već poslao nadležnom Ministarstvu. Hidroelektrana Krčić 4 zapravo je prenamjena postojeće mlinice koja ne zahtjeva nikakvu gradnju pa za taj projekt Grad ne smatra potrebnim raditi procjenu utjecaja na okoliš. Međutim, za hidroelektranu “Krčić Polača” treba raditi procjenu jer se radi o većim zahvatima i intervenciji u vodotok, piše Radio Knin,

Ona bi se naime izvela na način da bi se rijeka Krčić “povukla” u jedan cjevovod od nekoliko stotina metara, tamo na turbinama proizvodila električnu energiju, i onda se “vraćala” u svoj prirodni tok. Taj cjevovod bi doslovno prolazio kroz brdo, a kroz dio prirodnog toka rijeke više ne bi bilo. Prilikom predstavljanja projekta često je korišten izraz “sveli bi štetu na najmanju moguću mjeru”, piše Feral News.

Kninski ekolozi, ali i građani na današnjoj su javnoj raspravi pokazali da nisu skloni nikakvoj gradnji na Krčiću. Smatraju da taj prostor treba očuvati i tu razvijati turizam.

Kad prikupi sva potrebna mišljenja, nadležno će Ministarstvo odlučiti treba li za ova dva projekta raditi procjenu utjecaja na okoliš. Ako se gradnja realizira, u kninsku bi se blagajnu godišnje slilo oko 50 tisuća kuna. Investicije su dobre, ali naš je prioritet okoliš, zaključio je danas gradonačelnik Jelić.

Foto: Feral News

Izbornik