Gradsko vijeće: Nakon bure bonaca


U 19:15 sati završena je još jedna maratonska, četvorosatna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je donesen prvi ovogodišnji rebalans proračuna.

Budući da ovaj izvještaj ne pretendira biti transkriptom, kratko ću izvijestiti o najbitnijem.

Najveći dio sjednice protekao je u raspravama, sadržajno često nepotrebnima, ali dobrima i potrebnima da se razvija pluralizam te kultura dijaloga, slušanja i razumijevanja argumenata suprotne strane.

Tako se na današnjoj sjednici dogodio upravo jedan takav primjer uvažavanja argumenata suprotne strane i promjene prvotnog stava, netipičan ne samo za kninsku nego i za hrvatsku političku kulturu.

Naime, HDZ je najprije najavio kako neće podržati rebalans proračuna kojim se prihodi uvećavaju za dva milijuna kuna koja se planiraju dobiti od države za uređenje Dječjeg vrtića. Njihov argument je bio da je riječ o novcima za koje se ne zna hoće li se dobiti. Vladajući su onda objasnili da se neće ni dobiti ukoliko sredstva nisu isplanirana u proračunu. Uslijedila je vrlo burna, isrcpljujuća i dugotrajna rasprava nakon koje je napravljena stanka. Poslije stanke, HDZ je promijenio odluku i podržao rebalans.

Nakon bure tako je nastupila bonaca, a vijećnici su sami sebi – zapljeskali.

Kad kažem da je usvojen rebalans, govorim to samo uvjetno. Preciznije rečeno, usvojen je samo amandman na rebalans.

Naime, cijeli planirani rebalans nije ni mogao biti usvojen jer nije usvojen zaključak iz prethodne točke dnevnog reda koji je trebao biti sastavni dio rebalansa.

O čemu se radilo? Pojednostavljeno, zaključkom se trebala staviti izvan snage suglasnost o nabavi autocisterne za 880 tisuća kuna od strane Javne vatrogasne postrojbe Knin budući da taj novac ne bi bio dostatan za nabavu vozila koje bi odgovaralo tipizaciji vozila u vatrogastvu. No, po predlagatelju, bio bi dostatan za cisternu koju bi mogla nabaviti tvrtka Čistoća i zelenilo budući da se oni ne moraju ravnati po spomenutoj tipizaciji. Ovaj prijedlog srušili su HDZ i vijećnica Mosta Marija Ćurić koja već drugi put u ovom sazivu Gradskog vijeća ruši prijedlog vladajuće koalicije kojoj i sama neformalno pripada.

Da nije srušen ovaj prijedlog Grad Knin bi uštedio PDV, odnosno oko 170 tisuća kuna, izvijestio je gradonačelnik u vijećničkim pitanjima odgovarajući Davoru Iliću, vijećniku Nezavisne liste koji se zanimao o konzekvencama neusvajanja te točke dnevnog reda. Jelić je dodao da će vozilo nabaviti preko Vatrogasne postrojbe ove godine, a da će se iduće godine nabaviti oprema.

U odgovoru na vijećničko pitanje Marine Krvavice, vijećnice Nezavisne liste doznali smo da se Grad ne može javiti na natječaje za energetsku učinkovitost sa zgradama čiji nije vlasnik. Odgovarajući na ovo pitanje Marko Jelić je uputio apel građanima da povećaju iznos pričuve kako bi putem kredita mogli obnoviti zgradu.

Maja Deronja iz HDZ-a zanimala se za informaciju kada će se početi raditi žičara za tvrđavu. Dogradonačelnik Marijo Ćaćić joj je odgovorio da se dobilo mišljenje Konzervatorskog odjela te geodetska podloga na osnovu koje će se zatražiti ponude za gradnju žičare. Žičara bi vozila od zgrade bivšeg hotela Dinara (Grand) do zidina tvrđave gdje bi se onda napravio dodatni lift, pojasnio je Ćaćić.

Vijećnik HDZ-a Marko Šešo tražio je pisani odgovor koliko je koštao Advent u Kninu. Dobit će ga na idućoj sjednici.

Josip Bebek iz HDZ-a upitao je kada će se doznačiti prva rata novca Zajednici sportova i dobio odgovor da će uplata biti idući tjedan.

Bebekov stranački kolega Goran Mrnjavac pitao je gradonačelnika Marka Jelića koliko ima savjetnika. Gradonačelnik je otkrio da su to prof. dr. Zlatko Ćesić, prof. dr. Jadranka Frece, prof. dr. Marija Boban, Cecilija Tolo, Paško Ivanović, Zlatko Dokaza i Ivan Marin.

Mrnjavca je zanimalo i dokle se stiglo sa polivalentnom dvoranom na tvrđavi. Jelić mu je odgovorio kako se nije napravio niti korak bez znanja struke te da je izrađeno idejno riješenje i dobivena suglasnost konzervatora.  Još je dodao da u obnovu ide i neadekvatna kuhinja restorana na tvrđavi koji će se prepustiti zainteresiranim privatnicima.

Robert Marić iz HDZ-a upozorio je na “trkalište” od Kalata do crkve sv. Jakova na kojem se vozi i po 130 kilometara na sat. Kako nema nikakvih ovlasti, Grad samo može uputiti dopis policiji, izvijestio je pročelnik Ivica Brčina.

HDZ-ov Nenad Tisaj podsjetio je kako je na sjednici 11. prosinca prošle godine pitao zašto je, ako ne iz političkih razloga, iz Skupštine županijske Turističke zajednice smijenjen Ivica Deronja . “Nakon toga smo zaključili da sam vidoviti Milan”, rekao je Tisaj i opet podsjetio da je 10 dana kasnije Deronja doista smijenjen te da je umjesto njega postavljen Ante Šimić iz Kninskog muzeja. Gradonačelnik Jelić mu je odgovorio da kninska tvrđava mora imati predstavnika u skupštini županijske Turističke zajednice.

Vijećnica HDZ-a Nikolina Grizelj je upozorila da srednjoškolci moraju po kiši čekati autobus kod crvenih zgrada. Njena primjedba je pohvaljena te joj je odgovoreno kako će se taj problem riješiti izgradnjom nadstrešnice.

Osim što je HDZ nakon stanke promijenio prvotni stav, posebnost današnje sjednice je oštri i energični nastup predsjednice Gradskog vijeća i članice Nezavisne liste Marka Jelića, Vedrane Požar koja nije bila oštra samo prema opoziciji nego i prema “svojima”. Naime, dvaput nije dala riječ gradonačelniku, a njegovom zamjeniku Mariju Ćaćiću naredila je da pripremi tematsku sjednicu o EU projektu do 15. veljače.

Gradsko vijeće usvojilo je danas i zaključak o usvajanju Lokalnog programa za mlade za razdoblje od 2017 do 2020. godine. Voditeljica tog projekta Ana Šimić Sunko izvijestila je kako program nije obvezujući, ali je poželjan kako bi se poboljšala perspektiva mladih u gradu.

Usvojena je i Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Grada.

I. Š.

Izbornik