Foto: Održana Noć muzeja na tvrđavi


Piše: Ivana Mikulić Sarić

Kninski muzej se i ove godine pridružio obilježavanju 13-te po redu Noći muzeja 2018.

U galeriji Kninskog muzeja u 18.30 sati otvorena je izložba magistrice slikarstva i prava Nevene Petre Piližota pod nazivom Figure. O izložbi su govorile kustosica Galerijskog odjela Ivana Mikulić Sarić i autorica Nevena Petra Piližota, a izložbu je otvorio kninski gradonačelnik Marko Jelić.

“Spektakularna industrija kulture uglavnom zahtijeva pasivnog promatrača. Ipak, nastojeći oblikovati vlastiti životni stil, pojedinac postaje samoproizvod praksi i životnih stilova unutar potrošačkih načela koja ne poznaju granice. U vremenu uzurpiranosti misli potrošački kut gledanja zasigurno dozvoljava simboličku prisutnost uzorka u mikro i makro kontekstu, tzv. cells. Takav uzorak zajednički je nazivnik slika velikih dimenzija, izloženih u Kninskom muzeju, pod nazivom Figure.“, stoji u predgovoru kataloga ove izložbe.

Etnologinja Zoja Radić, kustosica i voditeljica Etnografskog odjela Kninskog muzeja otvorila je u crkvi sv. Barbare izložbu pod nazivom Etnografska baština kninskog područja kroz objektiv Andrije Matkovića. Andrija Matković (1908-1995) bio je učitelj i honorarni dopisnik Slobodne Dalmacije i drugih listova.
Riječ je o rijetko viđenim crno-bijelim fotografijama ljudi, pejzaža i objekata tradicijskog graditeljstva, snimljenim između 1930-tih i 1980-tih godina.

U crkvi sv. Barbare nastupio je i hrvatsko – iranski sastav Daiva duo koji čine Mina Jelić (tekst, recitacija) i Jurica Jelić (glas, perzijski tar). Daiva duo u svom radu spaja pjesmu i glazbu sa poezijom na perzijskom jeziku i izvodi skladbe iz hrvatske kulturne baštine na perzijskoj lutnji (taru).

Otkrivanje mozaika na antičkoj vili u Orliću naziv je prezentacije koju je posjetiteljima predstavila mr.sc. Katarina Gugo, viša kustosica Arheološkog odjela Kninskog muzeja.

Prezentacija je pokazala tijek istraživanja jednog od četiri rimska mozaika, koja su istražena u razdoblju od 1982. do 1985. godine. Tijekom 2017. godine uslijedilo je ponovno otkrivanje najvećeg mozaika površine 64m2. Prezentacijom se pokazao tijek otkrivanja mozaika od početka do kraja otkrivanja. Tom su prikikom rimska vila i mozaik prvi put snimljeni iz zraka.

Ove godine u organizaciji Kninskog muzeja, Muzeja grada Šibenika i TZ Knin organizirana je posjeta građana grada Šibenika Kninskom muzeju, kao i građana grada Knina Muzeju grada Šibenika.

Posjetiteljima se prije otvorenja svih događaja u muzeju uvodnim riječima obratio Zvonimir Jelić, ravnatelj Kninskog muzeja.

Foto: Ivana Mikulić Sarić/Kninski muzej

Izbornik