Održana 5. sjednica Gradskog vijeća; Gradonačelnik: Sjednice uskoro uživo preko live streaminga


Danas je u poslijepodnevnim satima održana peta sjednica Gradskog vijeća s dvije točke dnevnoga reda.

Prva točka dnevnog reda odnosila se na usklađivanje Odluke o gradskim porezima sa izmjenama zakona donesenim krajem listopada. Po toj odluci koju je vijeće jednoglasno usvojilo briše se porez na nekretnine.

Druga točka bila su vijećnička pitanja u kojima je svoje upite uputilo troje vijećnika.

Prvi se javio vijećnik Josip Bebek iz HDZ-a.

– Stadion u Golubiću vidim da je završen. Ja bih se u  ime Golubićana htio zahvaliti, a vama bi gradonačelniče postavio pitanje bi li vi svoje dijete poslali da igra na tom stadionu. Kad sam danas vidio na što to sliči, ja sam se prekrstio i vratio se nazad. Dobro bi bilo da date savjet da se na stadionu ne igra da netko ne slomi nogu – uputio je pitanje i prijedlog vijećnik Bebek.

Gradonačelnik Marko Jelić mu je odgovorio da je riječ o projektu prethodne vlasti.

– Tu je napravljena kardinalna pogreška. Primljena je donacija trave prije nego smo mi preuzeli vlast. Dovedeni smo pred gotov čin. Ovo je samo pokazatelj da ne valja raditi populističke poteze. Izgubili smo 200-300 tisuća kuna na uzaludni projekt koji više nismo mogli zaustaviti.  – odgovorio je gradonačelnik.

Dodatno pojašnjenje dao je pročelnik za komunalne poslove Ivica Brčina.

– Odluka o uređenju igrališta donesena je u travnju ili svibnju ove godine. Tadašnji čelnici Grada su postigli dogovor s donatorima o donaciji trave. Mislili smo da će donirana trava biti zadovoljavajuće kvalitete. Sukladno tome je Grad krenuo u izradu projektne dokumentacije i projekt je apliciran na natječaj ministarstva. Sklopljen je ugovor s ministarstvom, proveden postupak nabave za odabir izvođača i onda je stigla trava te više nije bilo povratka. Dobili smo travu koja nije bila zadovoljavajuće kvalitete. Zbog korištenja i vremenskih uvjeta dobila je neravnine na spojevima koje nije bilo moguće riješiti. Zbog potpisanih ugovora Grad nije mogao odustati od projekta – pojasnio je pročelnik Brčina.

– Je li nešto bilo populistički, u to ne bih ulazio. Mislim da se radilo s dobrom namjerom. A sad vi budite populist pa napravite bolje. Molim vas da kažete djeci da ne igraju, netko će slomiti nogu – bio je ustrajan vijećnik Bebek.

Jelić se odgovarajući osvrnuo na prošlu vlast te najavio da bi se mogla donijeti odluka o postavljanju nove trave.

– Brojni dugovi su isplivali, a nisu bili naznačeni pa su pokrenuti brojni projekti koji nisu bili mudro osmišljeni. Mi ćemo staviti preporuku da se to ne koristi, a ako netko koristi da to čini na vlastitu odgovornost. Doći će odluka da skinemo tu travu koja nije uvjetna i da postavimo novu, a taj trošak će se popeti na 300 tiduća kuna. Prioritet nam je sigurnost djece i građana – kazao je Jelić.

Pitanja vijećnice Mosta Marije Ćurić i HDZ-a Marinka Tokmakčije odnosilo se na zapisnike sa sjednica.

– U proteklom razdoblju bila je praksa da su se zapisnici sa sjednica Gradskog vijeća oglašavali na službenim stranicama Grada Knina, a u razdoblju otkad je novi saziv to nije praksa. Mene osobno ne zanimaju, ali ljudi pitaju što je s tim – pitala je vijećnica Mosta.

Pismeni odgovor od predsjednice Gradskog vijeća vezan za zapisnike zatražio je i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija. On je i komentirao činjenicu da kninski lokalni mediji nisu izvijestili da je na početku prošle sjednice Gradskog vijeća održana minuta šutnje.

– Je li u pitanju jedna točka dnevnog reda ili pedeset, mi smo trebali imati zapisnik sa prošle sjednice. Mene zanima zapisnik, ne da bih ga komentirao nego radi jedne druge stvari. Hoće li i u zapisniku iz nepoznatog razloga preskočiti za mene vrlo bitnu činjenicu da smo na početku prošle sjednice imali poštovanje prema svim žrtvama na prostoru širem od Knina i širem od Hrvatske. Ondje nikoga nitko nije uvrijedio. Ni jedan medij, ni Feral, ni Huknet, ni Radio Knin nije izvijestio o minuti šutnje. Ne znam zašto. Ako je ono nečim nekoga uvrijedilo isto su novinari mogli izvijestiti, bez ikakvih komentara, ali točno navesti što se dogodilo. I ne bih želio doživjeti i da u zapisniku sa sjednice toga nema – kazao je Tokmakčija te se osvrnuo na gradonačelnikovu izjavu o populizmu.

– Treba biti oprezan tvrdeći da nećete biti populist baveći se politikom. Ja ću se u budućnosti truditi da vas uhvatim kada i vi upadnete u zamku populizma, a vjerujte da ju je nemoguće izbjeći – ustvrdio je Tokmakčija.

Na pitanje oko zapisnika odgovorila je pročelnica za društvene djelatnosti Sanja Lozančić.

– Zbog povećanog obima poslova unutar odjela i zbog bolovanja jedne kolegice, na žalost, svi su poslovi bili spali na mene i djelatnika koji objavljuje to na web stranici pa nismo stigli, ali zapisnici će biti objavljeni kao što je to do sad bilo – najavila je Lozančić.

Oko praćenja sjednice osvrnuo se i gradonačelnik.

– Dao sam već nalog da se sve pripremi za live streaming da ne moraju ni novinari sjediti ovdje. Bit će živi prijenos. Naravno, morat ćete doraditi poslovnik. Nema razloga da nas građani ne mogu pratiti u stvarnom vremenu kao što mogu pratiti i saborske sjednice – najavio je i opet se osvrnuo na igralište u Golubiću.

– Vratit ću se opet na populizam. Još 2008. je obećano da će se to igralište napraviti. Ja ne znam koliko će još dugo ispadati kosturi iz ormara i što će se sve pronalaziti. Vi pitate i izazivate reakciju, a vi ste zakuhali – obratio se Jelić HDZ-u.

Na kraju je završio da je cilj ove vlasti da igralište u Golubiću bude funkcionalno.

– Nećemo ostaviti da nam bude rupa kao što se dogodilo sa vrtićem u istom tom naselju pa je sada prostor u koji je bačeno milijun kuna pun šprica – rekao je Jelić.

Izrečeno je negirao vijećnik Tokmakčija.

– Nije točno da se 2008. počelo raditi igralište na ovakav način. Ovo je stvar koja se dogodila iznenada. Onaj tko nam je to donirao nas je prevario. Imam takav osjećaj. Pazite, nitko ne voli izaći u javnost. Ja bih ga pozvao, uslikao i rekao da ćemo dati u javnost da se poigrao s nama. Kad ga upozorimo da ćemo izaći u javnost, možda se gospodin pojavi pa nam da 600 kvadrata umjetne trave – predložio je Tokmakčija.

Odgovorio mu je gradonačelnik.

– Da ne bi ispalo nekorektno prema donatorima… Donator, jer radi se o svećeniku, nije išao s namjerom da nama napravi štetu, ali nije on stručnjak za travu. On je vidio priliku da nešto donira Kninu. Kad se stvore financijski uvjeti u proračunu, a to možda bude uskoro, mi ćemo pripremiti odluku za ovo vijeće da to riješimo – najavio je Jelić, čime je završila današnja sjednica Gradskog vijeća.

I. Š.

Izbornik