• Naslovna
  • Kultura
  • Donosimo fanzine i časopise koji su mladi Kninjani izdavali početkom milenija

Donosimo fanzine i časopise koji su mladi Kninjani izdavali početkom milenija


Aktivizam mladih u Kninu po pitanju nezavisne kulture početkom 2000-ih bio je primjer na razini Hrvatske.

Okupljeni spontano kao neformalna inicijativa, a zatim u (danas nepostojeću) udrugu HUK organizirali su Festivale urbane kulture NNC (jedni od prvih festivala takvog karaktera u Hrvatskoj na kojima su nastupala vodeća imena glazbene, kazališne i književne scene u HR), imali su svoj music factory u kojem je vježbalo deset koncertno aktivnih bendova (koji su svirali po cijeloj Hrvatskoj), imali su svoj Electro Sound System koji je okupljao lokalne DJ-eve (koji su također svirali po Hrvatskoj), imali su svoju kazališnu skupinu Art Chicken (koja je nastupala u Zagrebu, Rijeci, Splitu te na eminentnim domaćim i međunarodnim festivalima), imali su svoju alternativnu knjižnicu, izdavali svoj fanzin Knin Zin (u kojem su osvrte, kritike, recenzije, intervjue, priče i pjesme objavljivali mladi Kninjani) te izdavali književni časopis Urbani vračevi (u kojem su svoje kratke priče i osvrte objavljivali mladi književnici diljem Hrvatske i regije). Urbani vračevi su čak, na poziv organizatora, predstavljeni u službenom dijelu programa Motovun Film Festivala 2004. godine.

Zvuči doista nevjerojatno za jedan mali grad poput Knina…

Zahvaljujući Hrvatskom arhivu weba osnovanom pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koji trajno čuva određene elektroničke publikacije (i koji to radi u svrhu očuvanja hrvatske kulturne baštine), trajno su sačuvana i dva broja fanzina Knin Zin i dva broja književnog časopisa Urbani vračevi, a mi ćemo vam ovdje dati linkove Hrvatskog arhiva weba da ih možete online prelistati/pročitati ili preuzeti.

Fanzin Knin Zin 4 objavljen je (u tiskanom i elektroničkom formatu) u ljeto 2001. godine.  U njemu možete pročitati intervjue, priče, pjesme, osvrte te glazbene i književne recenzije, a svi autori su tada mladi Kninjani i Kninjanke. Možete ga pogledati/preuzeti na Hrvatskom arhivu weba na linku ispod:

KninZin4

Fanzin Knin Zin 5 objavljen je (u tiskanom i elektroničkom formatu) u proljeće 2002. godine. Možete ga pogledati/preuzeti Hrvatskom arhivu weba na linku ispod:

KninZin5

Književni časopis Urbani vračevi 1 objavljen je (u tiskanom i elektroničkom formatu) u Kninu u svibnju 2003. godine. Možete ga pogledati/preuzeti na Hrvatskom arhivu weba na linku ispod:

UrbaniVračevi1

Drugi broj Urbanih vračeva objavljen je (u tiskanom i elektroničkom formatu) u Kninu u studenom 2003. godine. Možete ga pogledati/preuzeti na Hrvatskom arhivu weba na linku ispod:

UrbaniVračevi2

I. Š.

 

Izbornik