Izložba Zorana Šimunovića


U Galeriji Kninskog muzeja otvorena je izložba slika akademskog slikara Zorana Šimunovića koji se predstavio s 13 radova iz ciklusa pod nazivom Kao da jest, a nije.

– Akademski slikar Zoran Šimunović uokviruje novi ciklus sa trinaest slika i po prvi put se u svom stvaralaštvu odmiče od figuralnog slikarstva, težeći u potpunosti slikarstvu apstraktnog ekspresionizma i gestualnom slikarstvu. Bez obzira na izbor kolorita i podloge, slikarstvo mu je dinamično – snažne linije na miruju, kreću se izlazeći izvan okvira koji im ne uspijeva biti granica, niti zaustaviti njihovo spontano širenje. Pored hrapavih, pastoznih poteza kistom, koristi mekane, fluidne nanose boje, a epicentar slike koji određuje kompoziciju, uvijek je drugačiji i uvjetovan snažnim emocionalnim izrazom. Specifičnom dinamikom izmjene ritma linija i kolorita ostavlja dojam vesele igre na površini slike, dok ispod prvog, providnog sloja slike izranjaju stravični portreti totemskih životinja, ljudskih lubanja dovedenih slikarskom deformacijom do neprepoznatljivosti. Na nekim slikama fragmenti figuralnih prikaza aplicirani na površinu slike u maniri pop-arta prave snažan likovni kontrast emocionalnom kaosu linija i boja aludirajući na otuđenost, neuravnoteženost, disharmoniju i društvo straha u kojem živi suvremeni čovjek – stoji u katalogu izložbe o Šimunovićevom ciklusu kojega potpisuje povijesničar umjetnosti Tomislav Ćavar.

Izložbu je otvorio predsjednik Kulturnog vijeća Grada Knina Ante Nadomir Tadić Šutra , a o izložbi su govorili kustosica Ivana Mukulić Sarić, ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić i autor Zoran Šimunović.

Izložba ostaje otvorena do 7. listopada, a razgledati se može svakim danom od 8 do 18 sati.

Izbornik