• Naslovna
  • Društvo
  • Priopćenje za javnost KUD-a Kralja Zvonimira u povodu izjava gradonačelnika i dogradonačelnice

Priopćenje za javnost KUD-a Kralja Zvonimira u povodu izjava gradonačelnika i dogradonačelnice


KUD Kralja Zvonimira uputio je priopćenje za javnost u povodu izjava gradonačelnika Marka Jelića i dogradonačelnice Kristine Perić na Gradskom vijeću.

Priopćenje prenosimo u cijelosti i u izvornom obliku – bez lektoriranja:

Izjava za medije KUD-a „Kralj Zvonimir“

povodom odgovora Gradonačelnika i njegove zamjenice na vijećničko pitanje na sjednici Gradskog vijeća 11. prosinca 2017.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Perić izjavila je kako nije pozvala naš KUD „Kralj Zvonimir“ na sastanke u vezi organizacije Adventa u Kninu jer smo bili vrlo neprijateljski nastrojeni prema njima. Obavještavamo javnost kako od dana stupanja na vlast sadašnje vlasti, većina nas nije imala nikakav kontakt s dogradonačelnicom, te nismo imali ni mogućnost pokazati nikakvo navedeno neprijateljstvo. Oni članovi Upravnog odbora koji su imali kontakt s njom smatrali su odnos korektnim i pozitivnim. Na više smo načina govorili i izjašnjavali se kako ćemo podržati sve što je dobro za naš grad, te smo se nadali budućoj suradnji s gradskom vlasti u organizaciji naše manifestacije ”Zvonimirovi dani” čiji je financijski pokrovitelj proteklih godina bio upravo grad Knin, te bez Grada nismo u mogućnosti ni organizirati tu najpoznatiju kninsku manifestaciju. Prvi kontakti sa novoizabranom vlasti su bili, dapače, srdačni (barem smo mi tako mislili) i vjerovali smo kako će se u tom smjeru i nastaviti.

Prvi udarac smo zadobili početkom jeseni sa zahtjevom gradonačelnika da u svoju udrugu uvrstimo jogu. Tom smo mu prilikom objasnili kako taj zahtjev (nepisani i neslužbeni) nije u skladu s našim statutom, a u ugovoru o korištenju gradskog prostora navedeno je kako se prostorije smiju koristiti isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti udruge, slijedom toga, ne dolazi u obzir niti opcija u kojoj mi bilo kome i bilo kojoj aktivnosti (bila to joga ili nešto drugo) ustupamo prostor na korištenje ”na crno”. Usprkos navedenom, gradonačelnik je zahtijevao da jogu uvrstimo u našu udrugu s prijetnjom kako će nam, ne poslušamo li, poništiti ugovor, što znači izbacivanje voditelja sekcija, djece članova i odraslih članova iz prostora čiji je vlasnik Grad Knin, a koristi ga naša udruga.

Ovim zahtjevom izravno je povrijeđeno Načelo neovisnosti Članka 6. Zakona o udrugama koji glasi: Djelovanje udruge temelji se na načelu neovisnosti što znači da udruga samostalno utvrđuje svoje područje djelovanja, ciljeve i djelatnosti, svoj unutarnji ustroj i samostalno obavlja djelatnosti koje nisu u suprotnosti s Ustavom i zakonom.

Nadalje, Članak 8. Istog Zakona kaže: Djelovanje udruge temelji se na načelu demokratskog ustroja, što znači da udrugom upravljaju članovi na način da unutarnji ustroj udruge mora biti zasnovan na načelima demokratskog zastupanja i demokratskog načina očitovanja volje članova.

Iz ova dva navedena članka jasno je da udrugom upravlja Upravni odbor, te se lokalna samouprava nema pravo miješati u naš unutarnji ustroj ili sastav sekcija.
Zatečeni tom igrom i nadajući se kako je sve to rekla-kazala s obzirom kako nam se nitko službeno nije javio, odlučili smo sve provjeriti na gradskom vijeću, međutim gradonačelnik i njegova zamjenica potvrdili su sve ono što smo načuli. Na poslijednjoj sjednici gradskoga vijeća gradonačelnik je izjavio, a portal Huknet prenio slijedeće: ”Ako oni (KUD)ne mogu naći riješenje mi ćemo uzeti objekt sebi i davati ga u ime grada svim korisnicima po njihovim potrebama.”

Napominjemo kako nas do dana današnjeg još nitko iz Grada nije službeno kontaktirao i pokušao uspostaviti bilo kakvu suradnju vezano uz realizaciju Adventa u Kninu ili ”dijeljenja” prostora u kojem KUD djeluje s bilo kojom drugom sekcijom. Grad Knin kao zakupodavac može ispoštovati ugovor do kraja ili ga raskinuti, sve ostale radnje su ne samo nekorektne, već i protuzakonite. Moramo istaknuti i kako su, prema Zakonu o udrugama, za osnivanje udruge potrebna samo tri osnivača, tako udrugu može osnovati bilo koji trojac koji želi djelovati kulturno, umjetnički, sportsko ili rekreacijski, stoga nema potrebe za nasilnim pridruživanjem bilo kojih sekcija postojećim udrugama.

Jasno nam je da nismo poželjna udruga. KUD „Kralj Zvonimir“ u svom statutu štiti kršćanske vrijednosti, te promiče hrvatsku kulturnu i povijesnu baštinu (što je naše zakonsko pravo), a još ćemo jednom spomenuti što sve čini KUD „Kralj Zvonimir“:

– Zvonimirovi dani – manifestacija koja je ove godine obilježila 10 godina, čiji je pokrovitelj predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a na ovogodišnjim jubilarnim pjevao nam je i Marko Perković Thompson
– Zvonimirovo ljeto sa cijelim srednjovjekovnim parkom u kojem naši vitezovi i streličari dočekuju turiste na kninskoj tvrđavi.
– Vitezovi kralja Zvonimira čiji su počasni zapovjednici generali Gotovina i Markač
– Streličari kralja Zvonimira osnovani prije dvije godine
– Kazalište djece i mladih Pinokio koje je u 15 godina rada obišlo cijelu Hrvatsku sa svojim biblijskim glazbeno-scenskim igrokazima i kroz koje je prošlo na stotine djece
– Povijesno plesne skupine Ninije (dječja i odrasla) koje na originalan način izvode srednjovjekovne plesove
– Likovne radionice za djecu i likovna radionica za odrasle koje su dale mnogobrojne izložbe, likovne kolonije i humanitarne akcije
– Folklorni ansambl ”Zvončići” koji njeguje tradicijski ples, pjesmu i običaje svih krajeva Hrvatske, a posebice našeg kninskog kraja. Neki napjevi i običaji su upravo prvi puta trajno dokumentirani kroz ovu sekciju, a popis sudjelovanja na smotrama i manifestacijama diljem Lijepe Naše je toliki da ga je teško uopće i sastaviti
– U sklopu KUD-a djeluje i Tango škola plesa

Članovi KUD-a su osim aktivnosti i organiziranja manifestacija, djelovali i bili organizatori u mnogobrojnim crkvenim aktivnostima i manifestacijama poput festivala Salve Regina, Božićnog koncerta, te ove godine i cijelog adventa. Svake godine organiziramo barem jednu humanitarnu akciju za najugroženije. Sve navedene sekcije i aktivnosti, osim Zvonimirovih dana čiji je financijski pokrovitelj Grad Knin, pokrivamo samofinanciranjem. Svi članovi KUD-a su volonteri i nemaju nikakvih primanja za svoj rad. Došli smo dakle do trenutka u kojem nam se ugrožava čak i volonterski rad. Ali s obzirom kako je to volja gradske vlasti mi smo je spremni prihvatiti i poštovati, ali u skladu sa zakonima i važećim propisima, te ugovorima.

Ovom objavom za medije želja nam je završiti ovu priču i molimo očitovanje o korištenju prostora u sljedećih 10-ak dana kako bi se, u slučaju poništenja ugovora o korištenju gradskih prostora, mogli iseliti za vrijeme školskih praznika kad nema djece i aktivnosti u prostorijama . U svakodnevnoj komunikaciji dijalog je nužan za uspješno obavljanje raznih ljudskih aktivnosti, bez njega ni ova priča neće doći do sretnoga nastavka. Bog vas blagoslovio i dao građanima grada Knina mir u nadolazećim blagdanima i uopće.

KUD „Kralj Zvonimir“, Knin
Upravni odbor

Izbornik