• Naslovna
  • Politika
  • Maratonska konferencija za novinare HDZ-a – Blažević: Nećemo podržati proračun

Maratonska konferencija za novinare HDZ-a – Blažević: Nećemo podržati proračun


Povjerenik HDZ-a za Knin Nikola Blažević održao je danas prilično dugu konferenciju za novinare, prvu u svojstvu čelnika te stranke u Kninu, osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju u gradu i donošenje proračuna za 2018. godinu.

Podrška Plenkovića Povjerenstvu HDZ-a za Knin

U uvodnom dijelu, govoreći o legitimitetu Povjerenstva HDZ-a, istaknuo je kako ima podršku Županijskog odbora HDZ-a, glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, njenog predsjednika Andreja Plenkovića te središnjice stranke u Zagrebu.

Nakon objašnjenja unutarstranačke situacije Blažević se osvrnuo na dosadašnji rad nove kninske vlasti.

Što je sa obećanjima Nezavisne liste?

– Svjesni smo da se za šest mjeseci ne može puno promijeniti i tu smo kao građani strpljivi. No vidljivo je da niti dio onoga što je Nezavisna lista obećala nije ispunjen, a slabe su perspektive da će i biti, a to govorim kao netko tko je pročitao njihov program – kazao je povjerenik Blažević te konkretizirao.

– Nekoliko obećanja rekli su izvršiti odmah, no to su bile samo lijepe riječi. Radi se o obećanjima da će se brisati zastare dugova Komunalnog poduzeća, da će se do kraja ove godine sa kninske strane otvoriti ulaz u NP Krka, da će se žurno krenuti u kvalitetnije upravljanje gradskom imovinom, da će se provoditi javni natječaji za čelna mjesta gradskih tvrtki i da postoje brojni investitori koji su spremni ulagati u Knin. Strpljivi smo pa ćemo čekati i što će biti s obećanjima za e-referendum, za restoran na Krčiću, za punionicu vode i slično – referirao je čelnik kninskog HDZ-a.

Komentirao je i ono što je gradska vlast napravila, a po njemu i kninskom Povjerenstvu stranke, nije u redu.

Tko su savjetnici?

– Riječ je o zaposlenju Jelene Marin u tvrtci Matica znajući da joj je suprug bio najznačajniji donator kampanje Nezavisne liste sa iznosom od deset tisuća kuna. Ovim ne želim umanjiti kvalitete gospođe Marin za koju sam čuo da ih ima, ali bih htio znati radi li se o sukobu interesa. Također, volio bih da se javno objave imena savjetnika gradonačelnika i koji su kriteriji za tvrdnju da su oni među najboljima u svojem području. I tu bih želio znati ima li sukoba interesa – kazao je povjerenik HDZ-a te se osvrnuo i na EU projekt integralne regeneracije.

Sve ono što ne valja svaljuje se na ljude koji su najzaslužniji za EU projekt

– Gradonačelnik i njegovi zamjenici u više navrata su javno sve ono što ne valja svalili na ljude koji su najzaslužniji da taj projekt i postoji. Nisu svi gradovi imali priliku dobiti tu mogućnost. Grad Knin je puno napravio dok smo na čelu bili gospođa Rimac i ja da taj projekt zaživi – kazao je dodavši da novoj vlasti želi svu sreću da se projekt realizira.

Blažević je iznio i pohvale gradskoj vlasti.

Pohvale gradskoj vlasti

– Da ne bi ispalo samo da kudim novu gradsku vlast, za neke stvari ih moram i pohvaliti. Riječ je o obveznom financiranju GSS-a, povećanju rodiljnih naknada i nabavi autocisterne za Javnu vatrogasnu postrojbu. Također, vidim da je grad okićeniji nego kada sam ja bio gradonačelnik i to je također pohvalno. Vidim da će se iskoristiti i sajamske kućice koje smo kupili prošle godine i vjerujem da će biti lijepo za vrijeme adventa – pohvalio je Blažević političke oponente.

Osvrnuo se i na sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak.

Podržat ćemo sve što je dobro; Mene kao povjerenika nitko nije kontaktirao 

– Sve predloženo što je dobro ćemo podržati. Vjerujem da je Nezavisna lista uspjela sklopiti koaliciju i u tim okolnostima stav HDZ-a nije bitan. Moram reći da, kada se radi o međustranačkim dogovorima oko proračuna, mene kao povjerenika HDZ-a nitko nije kontaktirao, a mislim da je jedini ispravan put kontaktirati onoga koji je najodgovorniji u stranci – požalio se Nikola Blažević i najavio kako HDZ neće podržati prijedlog proračuna.

Nećemo podržati proračun jer nije razvojni

– Stav je da se proračun ne podrži. Proračun je onakav kakvog su ranije kritizirali, tada kandidati iz  Nezavisne liste. On je napuhan da bi se pokrili rashodi koji su planirani, on nije razvojan i evidentno je da se njegovom realizacijom neće ostvariti niti dio ili gotovo ništa od onoga što je Nezavisna lista Marka Jelića obećala. Promjene u proračunu su samo kozmetičke – ustvrdio je povjerenik HDZ-a za Knin te kritizirao i program gradnje koji se, kako je rekao, svodi na dvije ulice u Kovačiću i Golubiću i na most u Raškovićima.

Negativno se odredio i prema unutarnjem ustroju po kojemu će biti samo jedan Jedinstveni upravni odjel.

Jedinstvenim upravnim odjelom ćemo umjesto efikasnosti dobiti kaos

– Tim prijedlogom se radi potpuna koncentracija moći u Uredu gradonačelnika, odnosno osobe koju će on imenovati za v.d. pročelnika i kasnije je izabrati na javnom natječaju. Pitanje je kako će se provesti sistematizacija u tako reduciranim odjelima i hoće li biti viška ljudi. Neki ljudi su već i uplašeni. Tu neće biti ni racionalizacije niti povećanja efikasnosti  nego ćemo imati kaos i neće se znati tko što radi – upozorio je.

Prijedlog za razrješenje ravnateljice vrtića je klasični politički linč

Na kraju konferencije Blažević je progovorio i o razrješenju ravnateljice Dječjeg vrtića Cvrčak ustvrdivši da je politički motivirano.

– Prijedlog za razrješenje ravnateljice vrtića Anite Ercegovac je klasični politički linč i to radi članstva u HDZ-u i osobnih animoziteta. Također, neviđena je i praksa da dogradonačelnica nazoči sjednicama Upravnog vijeća vrtića. I to ne samo što nazoči nego gotovo i rukovodi njima. Gradonačelnik je ravnateljicu prijavio Prosvjetnoj inspekciji radi niza nepravilnosti, a inspekcija nije naložila njeno razrješenje nego samo uklanjanje nepravilnosti od kojih je najveća, nećete vjerovati, ta što nije izabrala svog zamjenika u slučaju kad je odsutna više od 30 dana što nikad nije bila – rekao je čelnik kninskog HDZ-a Nikola Blažević.

Na pitanje novinara o suradnji sa kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kazao je da je ona kulturna, uljuđena i korektna.

Na konferenciji je uz povjerenika HDZ-a bio nazočan i njegov zamjenik Ivan Uzun.

I. Š.

Izbornik