Akcija uklanjanja ambrozije uz Orašnicu


ambrozijaU četvrtak 5. rujna s početkom u 10 sati organizira se akcija uklanjanja ambrozije uz rijeku Orašnicu. Akciju organizira Ekološka udruga Krka u suradnji s Poljoprivredno savjetodavnom službom u Kninu, Kninskim muzejom te tvrtkama Čistoća i Zelenilo i Upravitelj.

– Pozivamo sve zainteresirane građane koji nisu alergični na ambroziju da nam pomognu u uklanjanju ovog korova, a ujedno i opasnog alergenta. Molimo sve građane koji se odazovu ovoj akciji da ponesu radnu opremu (radno odijelo, rukavice i sl.). Na ovaj način želimo pomoći našim sugrađanima koji pate od raznih zdrastvenih smetnji uzrokovanih peludom ambrozije. Ovom akcijom također želimo potaknuti sve pravne i fizičke osobe koje na svojim površinama imaju ambroziju da istu uklanjaju – poručili su organizatori.

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia) je jednogodišnja zeljasta biljka, koja naraste od 1 do 1,5 metar. Ambrozija je podrijetlom iz Sjeverne Amerike, odakle je u Europu uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uvjetima okoline, u Europi se veoma brzo i lako širi, kako na poljoprivrednim tako i na nepoljoprivrednim zemljištima. Pelud ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje pelud kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak, manje od 20 peludnih zrna po kubnom metru zraka. Danas se smatra da je oko 10% stanovništva alergično na pelud ambrozije.

Za sve dodatne informacije zainteresirani mogu nazvati na broj 0917886359.

Izbornik