Održana komemoracija u povodu smrti profesora Mirka Gugića


Na kninskom Veleučilištu Marka Marulića danas je održana komemoracija u povodu smrti izv. prof. dr. sc. Mirka Gugića, profesora visoke škole, bivšeg dekana kninskog veleučilišta i vodećeg stručnjaka iz područja maslinarstva u Hrvatskoj.

Program komemoracije vodila je rukovoditeljica Ureda za studentski standard kninskog veleučilišta Ana Marić. Govorila je o životnom putu te znanstvenim i stručnim postignućima Mirka Gugića istaknuvši da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u povijest kninskog visokog obrazovanja.

Dekanica veleučilišta Lovorka Blažević kazala je kako je Gugić utkao svoje znanje i stručnost u kninsko veleučilište i pridonio ostvarenju najznačajnijeg projekta za ovaj grad.

Doc. dr. Mladenka Šarović oprostila se od profesora u ime kolega s veleučilišta naglasivši kako mu je čovjek uvijek bio u prvom planu.

– Priča o ulozi Mirka Gugića u rastu ovoga veleučilišta počela je 2006. godine i još uvijek traje – rekla je.

Prijatelj dr. Gugića, doc. dr. Frane Strikić kazao je kako je profesor imao osjećaj za svakog maslinara i svakog težaka te da je do zadnjeg trenutka radio na boljitku maslinarstva.

– Cijeli svoj stručni vijek sažeo je u knjigu “Maslina i proizvodi” koju je izdao ove godine i oporučno nam je ostavio – otkrio je Strikić.

Predsjednik Upravnog vijeća veleučilišta Miroslav Zorić istaknuo je kako je dr. Gugić bio veliki stručnjak priznat diljem Mediterana te jedan od sudionika izrade programa osnivanja kninskog veleučilišta.

– Imali smo u Kninu privilegiju slušati i učiti od prvog viteza maslinarstva – rekao je Zorić.

Šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević kazao je da je Gugić nesebično davao sebe za Knin i županiju.

– Bio je čovjek. Emocija je izvirala iz svake njegove riječi i geste. Uvažavao je sve bez obzira na naciju, vjeru i društveni status, pomagao je drugima. Kasnije je i njemu trebala pružena ruka, ali na žalost, nije ju dobio. Otišao je tužan i povrijeđen s veleučilišta iako to nije zaslužio – rekao je dožupan.

Dvije pjesme je na komemoraciji otpjevao i odsvirao poznati kninski klapski pjevač Hrvoje Marić.

Komemoraciji je nazočio i kninski gradonačelnik Marko Jelić.

I. Š.

Izbornik