Podgrađe: Završeni ovogodišnji kontervatorski radovi


Piše: mr. sc. Katarina Gugo

Jučer je završena je ovogodišnja kampanja provođenja konzervatorskih radova na vojnom stambenom objektu srednjeg i novog vijeka, jedinom otkrivenom u Podgrađu kninske tvrđave.

Učinjeno je vraćanje zida u njegovo prvobitno stanje, njegovo fugiranje i stavljanje završnog sloja kako bi se zid u konačnici zaštitio. Ovaj objekt nalazi se u Podgrađu kninske tvrđave koje je kroz povijest imalo nazive Borgo de Tina ili Borgođe. Objekt se prikazuje na mletačkoj karati autora Saveria Avesana iz 1700.- 1799. godine, a koja se čuva u Museo Correru i jasno prikazuje tadašnji vojni stambeni objekt.

Da podsjetimo, arheološko istraživanje objekta provedeno je u razdoblju od 2001.-2006. godine kada je pronađena vojna oprema i oružje, konjska oprema, metalni predmeti vezani uz arhitekturu, nalazi kuhinjske i stolne keramike, funkcionalnih dijelova obuće, predmeta svakodnevne uporabe i toaletni pribor.

U radovma konzervacije sudjelovali su voditelj radova mr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica, Miloš Biserko, magistar arheologije, zidar Stjepan Elkaz i pomoćni radnik Kristian Petrović. Radove konzervacije financiralo je već treću godinu za redom, Ministarstvo kulture. Radovi su provedeni pod nadležnošću Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Izbornik