Izvještaj s maratonske sjednice Gradskog vijeća


U Kninu je danas održana maratonska četvorosatna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je usvojen drugi rebalans proračuna.

Neće sa ove sjednice biti lako izvijestiti, a da sve ne sliči na transkript umjesto na novinarski izvještaj. Ipak ću, radi interesa javnosti u Kninu, izvijestiti o većini odluka i rasprava sa današnjeg zasjedanja vijeća koje je, za pohvalu, bilo živo i aktivno i sličilo pravom parlamentu.

Nenad Tisaj umjesto Josipe Rimac, Goran Mrnjavac umjesto Luke Lubine

Vijeće je danas dobilo i nove vijećnike. Nenad Tisaj zamijenio je Josipu Rimac kojoj će mandat mirovati zbog odlaska na dužnost državne tajnice u Ministarstvo uprave. Još jednu rošadu napravio je kninski HDZ  budući da je mjesto Luke Lubine koji je dao ostavku na vijećnićku dužnost preuzeo Goran Mrnjavac. Dužnost predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a je od Josipe Rimac preuzeo Marinko Tokmakčija.

Drugi rebalans proračuna: Prihodi umanjeni za 5 milijuna kuna; Zaposlenici dobivaju regres

Drugim rebalansom proračuna Grada Knina prihodi su umanjeni za 5 milijuna kuna i sada iznose  62,3 milijuna kuna. Izdaci su također umanjeni za 5 milijuna kuna i iznose 56,8 milijuna kuna. Fiktivni višak prihoda od 5,5, milijuna kuna predstavlja dug grada.

Dobra vijest za zaposlenike Grada i gradskih ustanova je što što drugi rebalans predviđa isplatu regresa ove godine.

Najveća dubioza kod prihoda odnosi se na 1,8 milijuna kuna koliko je Kninski muzej manje uprihodovao od planiranoga. U vezi ovoga se razvila i žestoka rasprava koju je započeo predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija.

Dubioza Kninskog muzeja; Tko je kriv?

– Nije nam trebao doktor znanosti, mogli smo izabrati bilo kojeg djeda ili babu da zaposleni primaju plaću od prihoda od poreza. Ja ovdje vidim da projekti samo propadaju. Zašto ravnatelj Kninskog muzeja nije dobio 1,8 milijuna kuna od ministarstva? Je li se dovoljno išlo u Zagreb? Trebam li se plašiti za velika sredstva koja su nam odobrena u okviru EU programa? – upitao je Tokmakčija.

Gradonačelnik Jelić mu je odgovorio protupitanjem.

– Zašto novci nisu uplaćeni iako je to vaša bivša šefica Kluba vijećnika obećala osigurati pa će račun Kninskog muzeja sada biti blokiran? Netko je nerazumno prisiljavao i radio stvari koje nisu realne. Što se EU programa tiče, preuzeli ste program od toliko novca ne razmišljajući da treba imati gotove projekte i riješene imovinsko pravne odnose. Niste ozbiljno shvatili stvari – kazao je Jelić, a u vezi EU programa za riječ se javio i dogradonačelnik Marijo Ćaćić više puta ponovivši da ga je u Zagrebu u resornom ministarstvu – bio sram.

Marijo Ćaćić: Bilo me je sram u ministarstvu

– Imali smo sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja. Zaključeno je da u pola godine ništa nije napravljeno. Rečeno mi je da postojeći intervencijski plan ne može polučiti rezultate, a da su drugi gradovi to adekvatno napravili. Bilo me je sram. Čak su nam rekli da bar drugi put pazimo na gramatičke greške. Bilo me je sram. Vrlo mučna situacija – požalio se Ćaćić.

Vijećnik Tokmakčija mu je replicirao da nije bio na ispitu iz hrvatskog jezika.

Na kraju je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a predložio da se napravi posebna tematska sjednica o EU programu što su predstavnici vladajućih načelno prihvatili.

Isprika zbog doktorata

Na Tokmakčijinu primjedbu da nisu potrebni doktori znanosti da bi se isplaćivale  plaće od poreza na dohodak, javila se vijećnica s nezavisne liste Marka Jelića Marina Krvavica.

– Vama je problem što imamo doktorate. Ispričala bih vam se na doktoratu, ali neću jer sam se namučila da bih ga stekla – kazala je Krvavica.

Usvojeno izvješće o izvršenju proračuna; Višak prihoda zbog racionalizacije i nerealiziranih projekata

Vijećnici su danas usvojili i izviješće o izvršenju proračuna. U prvih šest mjeseci ove godine prihodi proračuna izvršeni su s indeksom od  26,28 posto i iznose 17,7 milijuna kuna. Ukupni rashodi su 14,2 milijuna kuna što je indeks od 23,08 posto.

– Višak prihoda od 3,4 milijuna kuna je rezultat racionalizacije, ali i nerealiziranih projekata zbog rokova javne nabave. Realno izvršenje će biti moguće konstatirati tek na kraju godine – kazala je pročelnica za financije Daniela Merša.

Prihodi od poreza na dohodak – dobri

Iznijela je i podatak kako su prihodi od poreza na dohodak realno planirani i realno pune proračun budući da je njihov indeks u prvih pola godine 48,79 posto. Dodala je kako je od planiranih 5 milijuna kuna iz velikog EU programa uprihođeno nula kuna. Loše je, kazala je ministrica kninskih financija, i sa komunalnim naknadama koje su izvršene s indeksom od 17,49 posto, a znatno su manji i prihodi od Fonda za energetsku učinkovitost.

Ipak, istaknula je Merša, Grad svoje obveze izvršava u 100-postotnom iznosu.

Što radi Psihološko savjetovalište? Zašto se neće graditi mrtvačnica?

Vijećnica MOST-a Marija Ćurić pitala je što radi Psihološko savjetovalište kninskog Crvenog križa i gdje ide 120 tisuća kuna godišnje. Pročelnica za društvene djelatnosti Sanja Lozančić je odgovorila kako je to dugogodišnji projekt kninskog Crvenog križa.

Nenad Tisaj iz HDZ-a pitao je zašto se iz proračuna izbacuje gradnja mrtvačnice.  To da će se Grad javiti na natječaj za sredstva za mrtvačnicu samo je izlika, konstatirao je vijećnik HDZ-a.

Problem je nedostatak financijskih sredstava budući da će veća od planiranih sredstava biti utrošena na nerazvrstane ceste i javnu rasvjetu, odgovorio mu je pročelnik za komunalne poslove Ivica Brčina dodavši da su do sada postojali natječaji na koje bi se moglo aplicirati s mrtvačnicom pa očekuje da će ih biti i u budućnosti.

Ništa od Male Promine – Fond za zaštitu okoliša u problemima

Dragan Miličević s Nezavisne liste Marka Jelića pitao je što je sa sanacijom odlagališta Mala Promina.

Pročelnik Brčina odgovorio je kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financijskim problemima te da zato ugovor Fonda i Grada još nije potpisan. Prijedlog da se otpad iz Knina preko pretovarne stanice vodi na Bikarac za Knin nije prihvatljiv jer to znači godišnji trošak od 1,6 milijuna kuna zbog čega bi se građanima morala povećati komunalna naknada, referirao je Brčina.

Grad ove godine za Oluju od države dobio 35 tisuća, a prošle 700 tisuća

Josip Bebek iz HDZ-a pitao je zašto je stavka od 100 tisuća kuna za organiziranje ovogodišnje proslave Oluje povećana na 600 tisuča.

– Zašto se povećava stavka za 500 tisuća kuna ako znamo da Oluja nikad nije proslavljena bjednije i jadnije –  pitao je Bebek.

Dogradonačelnica Kristina Perić odgovorila je kako Grad svake godine u proračunu za Oluju namijeni 100 tisuća kuna, a ostatak financira država.

– Ipak, ove godine smo od resornog ministarstva dobili samo 38 tisuća kuna dok je Grad prošle godine dobio 700 tisuća. – odgovorila je dogradonačelnica Perić.

Knjige za djecu s invaliditetom do sada donirale Narodne novine; Ove godine – ne

Apostrofirajući predizborne nastupe Marka Jelića da mu je cilj zadržati mlade u Kninu, vijećnik HDZ-a Goran Mrnjavac pitao je zašto je za 105 tisuća kuna smanjen iznos za stipendije i zašto je Grad kupovao knjige za djecu s invaliditetom, budući da su knjige do sada donirale Narodne novine.

– Ne znam može li se ovo svesti na političke razloge. Mi smo Narodnim novinama poslali dopis, ali nismo dobili nikakav odgovor – otkrio je Jelić, a odgovor na upit o stipendijama dala je njegova zamjenica Kristina Perić.

– Vodili smo računa o realnim troškovima. Do kraja godine ovaj iznos iz rebalansa je dovoljan, a iduće godine bit će više sredstava za stipendije nego dosad – odgovorila je.

Odgođen preustroj Gradske uprave

Prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Knina odgođen je za iduću sjednicu.

– Akt je važan i mislim da se svi vijećnici trebaju uključiti pa vas molim da nam se javite s prijedlozima – uputio je poziv političkim oponentima Marko Jelić, a potporu odgodi je u ime HDZ-a dao i predsjednik Kluba vijećnika te stranke Marinko Tokmakčija dodavši da će nužna biti šira rasprava

O prepisci Nikole Blaževića i Kristine Perić: Je li se znalo za dugovanje i je li se znalo za presudu?

O uzrocima javne prepiske Nikole Blaževića i Kristine Perić više je želio znati vijećnik Tokmakčija.

– Je li istina da vas je Nikola Blažević na primopredaji obavijestio o dugu, a da vi niste vidjeli? Je li trebala ovakva pompa? – upitao je.

– Nisam rekla da nismo bili upoznati s dugom od 380 tisuća kuna. Sporno je da nismo imali saznanja o presudi koja nije bila protokolirana u pisarnici pa smo na kraju morali platiti 700 tisuća kuna s kamatama – odgovorila je Perić.

Tokmakčija: Imate li savjetnike?; Jelić: Imam i među najboljim stručnjacima su u Hrvatskoj

Predsjednik HDZ-ovog kluba u kninskom parlamentu pitao je gradonačelnika je li istina da ima savjetnike, tko su ti ljudi, koje su im kompetencije i jesu li plaćeni?

– Ostavio sam mogućnost da imam Savjet. Još ga nisam imenovao, ali imam par savjetnika koji rade volonterski. Kada budem službeno imenovao Savjet, izvijestit ću. Mogu samo reći da se radi o vrhunskim stručnjacima koji su među tri ili pet najboljih u Hrvatskoj u svojim područjima – odgovorio je Jelić.

Deronja: Kako utjecati na privatni sektor da poveća plaće? Jelić: Normalno je da privatni sektor komunicira s lokalnom samoupravom

Vijećnica HDZ-a Maja Deronja referirala se na istup Marka Jelića u medijima kada je rekao da mu je cilj da prosjek plaće u Kninu bude 5,5 tisuća kuna.

– Kojim mjerama ćete utjecati na privatni sektor kako bi plaće bile 5,5 tisuća kuna? – upitala je vijećnica gradonačelnika.

– Bilo bi normalno da privatni sektor komunicira s lokalnom samoupravom. Zato ćemo napraviti One Stop Shop – odgovorio je Jelić spominjući i aktivnosti oko vojarne Krka i oko otvaranja ulaza u Nacionalni park u Kninu. Spomenuo je i novac iz EU programa.

– U okviru EU programa imat ćemo 27 milijuna kuna za razvoj poduzetnišva, a iznos će možda biti i veći. Što se tiče zone u Oćestovu trebat će nam 7.5 milijuna kuna za osnovnu infrastrukturu. Najveća prepreka su nam neriješeni imovinsko pravni odnosi, a nemamo ni strategiju razvoja grada iako se počela raditi od 2012. godine – referirao je Jelić.

Vijećnica Maja Deronja nije bila zadovoljna odgovorom.

Ako se otpišu dugovi za vodu, Komunalno ide u stečaj  

Vijećnik Josip Bebek pitao je kad će se otpisivati dugovi za vodu.

– Imamo konstantne razgovore s Komunalnim poduzećem i našli smo pravni okivir. Međutim, u slučaju da se sruši bilanca, doći će do uvjeta za stečaj Komunalnog poduzeća i to je problem. Ne možemo to napraviti naglo. Poduzeće je nesavjesno poslovalo, možda čak i pogodovalo jer nije radilo ovrhe – odgovorio je Jelić.

O izboru Jankelića, Brečića i Blatančića u Upravno viječe Kninskog muzeja 

Vijećnik HDZ-a Marko Šešo pitao je koje kompetencije po pitanju muzejske struke imaju novoizabrani članovi Upravnog vijeća Kninskog muzeja Marijo Blatančić, Jovo Jankelić  i Zvonko Brečić.

– Ne znam baš ima li u Kninu ljudi muzejske struke. Upravno vijeće nije stručno vijeće. A kako muzej radi vidi se po rastu broja posjetitelja – odgovor je gradonačelnika.

Igralište u Golubiću gotovo za dva tjedna 

Vijećnica HDZ-a Nikolina Grizelj pitala je zašto igralište u Golubiću još nije dovršeno.

– Problem je u doniranoj travi koja nije dobre kvalitete, u količini iste i u spojevima. Za novu travu Grad će morati izdvojiti 48 tisuća kuna, a za spojeve 25 tisuća. Vrijeme u kolovozu nije bilo pogodno za gradnju zbog vrućine, a u rujnu zbog kiše. Radovi će biti gotovi za dva tjedna – referirao je pročelnik Brčina.

Tisaj: Je li istina da za portal Grada angažirate tvrtku? Jelić: Nije!

– Je li istina da za portal Grada angažirate tvrtku – pitao je gradonačelnika vijećnik Nenad Tisaj na što je dobio negativan odgovor.

Tisaj je pitao i je li u sukobu interesa Davor Ilić koji je gradski vijećnik i član Nadzornog odbora Kkomunalnog poduzeća.

Dogradonačelnik Ćaćić odgovorio mu je da tu nema sukoba interesa.

Opet o mostu u Raškovićima

Vijećnik Mrnjavac pitao je što je s mostom u Raškovićima.

– Napravili smo geodetsku podlogu, angažirali smo Građevinski fakultet u Splitu da projektira most, a Hrvatske vode  će sudjelovati u saniranju obale – izvijestio je gradonačelnik.

Mrnjavac: Zašto baš  na tvrđavi, na spomeniku nulte kategorije planirate novogradnju? Jelić: Trend u svijetu je oplemenjivanje prostora nulte kategorije

-Zašto baš na tvrđavi, na spomeniku nulte kategorije planirate novogradnju? – pitao je vijećnik Mrnjavac referirajući se na plan izgradnje multifunkcionalne dvorane na tvrđavi.

– Postoje ovlašteni arhitekti za gradnju na takvim mjestima. A mogu reći da je tendencija u svijetu oplemenjivanje prostora nulte kategorije. Tvrđava mora imati 13 do 14 tisuća posjetitelja mjesečno – kazao je Jelić.

Živost i bockanje

Dosta živo je bilo na današnjoj sjednici.

Bilo je i neobičnih istupa.

– Neću uopće ovdje izgovoriti što jedan čovjek koji vam je dao glas sada govori o vama – kazao je gradonačelniku Jeliću HDZ-ov vijećnik Josip Bebek prije nego ga je upitao kada će biti podmireni dugovi za vodu.

Bilo je i “bockanja”. Tako je gradonačelnik Jelić vijećniku HDZ-a Goranu Mrnjavcu, kada mu je prilikom odlaska s govornice pao papir, rekao: “Pazi da ne izgubiš pitanje”.

Ipak, unatoč živoj raspravi, nekulturnih i nepristojnih gesta nije bilo, a na kraju je predsjednica vijeća Vedrana Požar s pravom zaključila kako je današnja sjednica bila za primjer.

Gradonačelnik Jelić: Pozvat ćemo sve vijećnike da zajedno napravimo proračun

Osim drugog rebalansa i izvršenja proračuna za prvih pola godine na današnjoj sjednici usvojeni su i Odluka o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Knina, Odluka o prihvaćanju darovanja nekretnina Gradu Kninu koje u naravi predstavljaju zemljište na kojem je izgrađen Dječji vrtić Cvrčak s pratećim sadržajima, Odluka o poništenju postupka davanja koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Knina, Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Knina te Izvješće o radu gradonačelnika Knina (Nikole Blaževića) za prvih šest mjeseci 2017. godine.

Na idućoj sjednici, polovicom studenoga, bit će usvojen proračun za iduću godinu, a gradonačelnik Jelić je najavio kako će prethodno svi vijećnici biti pozvani da zajedno naprave prijedlog proračuna.

Ivica Šimić

Izbornik