Nastavljeni radovi konzervacije u Podgrađu tvrđave


Danas su nastavljeni radovi konzervacije u Podgrađu tvrđave, točnije na jedinom otkrivenom objektu koji se smješta u razdoblje od 13. do 17. stoljeća.

– Danas se nastavilo s radovima konzervacije, građevinske i konstruktivne sanacije na vojnom stambenom objektu srednjeg i novog vijeka, jedinom otkrivenom u Podgrađu kninske tvrđave koje je kroz povijest imalo nazive Borgo de Tina ili Borgođe. Objekt se prikazuje i na mletačkim kartama, a jedna od njih je i karta autora Saveria Avesana iz 1700.- 1799. godine koja se čuva u Museo Correru koja prikazuje tadašnji vojni stambeni objekt – izvijestila je voditeljica radova, viša kustosica mr. Katarina Gugo.

Da podsjetimo, arheološko istraživanje objekta provedeno je u razdoblju od 2001.do 2006. godine, pronađeno je vojne opreme i oružja, konjske opreme, metalnih predmeta vezanih uz arhitekturu, nalaza, kuhinjske i stolne keramike, funkcionalnih dijelova obuće, predmeta svakodnevne uporabe i toaletni pribor.

Uz voditeljicu mr. sc. Katarinu Gugo u radovma konzervacije sudjeluju Miloš Biserko, magistar arheologije, zidar Stjepan Elkaz i pomoćni radnik Kristian Petrović. Radove konzervacije financira treću godinu za redom Ministarstvo kulture. Radovi se provode pod nadležnosti Konzervatorskog odjela u Šibeniku i dr. sc. Marka Sinobada.

I. Š.

Izbornik