• Naslovna
  • Kultura
  • Večeras glazbena atrakcija na tvrđavi: Nastupaju vrhunski world music sastavi Veja i Čipkice; Ulaz slobodan

Večeras glazbena atrakcija na tvrđavi: Nastupaju vrhunski world music sastavi Veja i Čipkice; Ulaz slobodan


Udruga Atribut i Grad Knin organiziraju večeras u 21:30 sati na tvrđavi koncert dva vrhunska sastava iz žanra world musica, odnosno suvremene hrvatske etno glazbe: benda Veja i ansambla Čipkice.

Prije čitanja biografije samih sastava, poslušajte kako zvuče i zamislite kako će se to fantastično uklopiti u ambijent naše tvrđave o čijoj ljepoti ne treba trošiti riječi.

Čipkice

Veja

Čipkice

Uzmite ljubav prema glazbi, nepresušnu znatiželju i želju za otkrivanjem novih svjetova, sve to dobro izmiješajte i izmućkajte i što ste dobili? Čipkice – mali etno ansambl sačinjen od desetak svestranih djeva koje vole svoje i poštuju tuđe, i poštuju svoje i vole tuđe.

Čipkice su svoje putovanje započele 2008. godine na radionici sevdaha nakon koje se izrodila ideja o osnivanju ansambla koji bi izvodio tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta. Pod vodstvom maestre Lidije Dokuzović, inače renomirane etno glazbenice i vokalistice Afiona, Čipkice svoj repertoar uče na raznim radionicama tradicijske glazbe, ali i učeći jedne od drugih, a izvode ga a cappella i uz glazbenu pratnju. Razni festivali, kulturne i humanitarne priredbe prigode su u kojima su Čipkice uvijek rado viđene gošće s kojima svijet možete obići, ne u 80 dana, već u svega par pjesama. I to bez putovnice.

Čipkice često i rado surađuju sa srodnim bendovima i glazbenicima kao što su Afion, Le Zbor, Kenkedenke, Naš mali afro bend, Vuge, Allan Skrobe (gitara), Tea Selaković (didgeridoo), Ivan Raić (đembe).

Na brojnim radionicama šire svoje znanje o tradicijskoj glazbi iz raznih dijelova svijeta od vrsnih stručnjaka te glazbenica i glazbenika. O istarskoj tradicijskoj glazbi učile su od Daria Marušića, o makedonskoj od Gabriele Januševske. Allan Skrobe prenio im je znanje o skandinavskoj tradicijskoj glazbi, a Aleksandra Namjesnik o onoj balkanskoj.

Djevojke iz Čipkica svojim radom nastoje prenijeti i upoznati publiku s ljepotom različitosti kultura i melodija, koju i same, stvarajući zajedno, putem otkrivaju. Isto tako, veseli ih pjesmom pomoći humanitarnim zbivanjima, promociji kulturnih dobara i manifestacijama s ciljem promicanja tolerancije i međuljudskog poštivanja.

Veja

Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjm istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenje iste u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Veja je do sada održala 50-tak nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Italija, Grčka, Albanija, Estonija). Članovi Veje su: Goran Farkaš, Marko Pernić, Ljuban Rajić, Sebastijan Demark, Marijan Jelenić i Saša Farkaš.

Tradicijska glazba istarskog poluotoka njihov je glavni motiv i nadahnuće koje im daje energije kako bi se u mnoštvu studentskih i radnih obveza uspjeli posvetiti i glazbenom stvaralaštvu i publici prenijeti vlastiti doživljaj glazbe koja je pokretala, vedrila i osnaživala njihove roditelje, bake i djedove. Možda bi se preci članova grupe Veja isprva začudili načinu na koji njihovi potomci danas koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku i gitaru uz bas gitaru, djembe i cajon, ali bi s vremenom prihvatili činjenicu da se sve mijenja, a time i raste, a sve što raste – živi, nadahnjuje i pruža nove prilike za nova stvaralaštva.

I. Š.

Izbornik