Opet oboren apsolutni rekord: U Kninu danas 42.0°C


U Kninu je danas opet oboren temperaturni rekord otkad se od 1949. godine provode mjerenja.

Naime, u kninskoj Meteorološkoj postaji danas je u 14 sati izmjereno 42.0°C, podaci su Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ovo je drugi put u zadnjih sedam dana da se obara apsolutni temperaturni maksimum. Najprije je 3. kolovoza izmjereno 41.5°C čime je srušen 17 godina star rekord od 22. kolovoza 2000. godine kada je u našem gradu bilo 41.4°C.

Temperaturni rekord potom je izjednačen 5. kolovoza ove godine kada je opet izmjereno  41.5°C.

Recimo i to da je u našem gradu od prvih deset dana kolovoza čak osam dana temperatura bila viša od 40 stupnjeva Celzija, što je, naravno, nezapamćeno dosad.

Najviša temperatura ikad izmjerena u Hrvatskoj iznosi 42.8°C koliko je izmjereno u Pločama 4. kolovoza 1981. godine. Kninu je znači danas do apsolutnog hrvatskog rekorda nedostajalo 0.8 stupnjeva.

Prema podacima sa stranice eldoradocountyweather.com Knin je danas na listi najtoplijih gradova deveti u Europi. Ispred Knina je sedam turskih gradova, albanski Skadar i crnogorska Podgorica. Više možete pogledati OVDJE 

Sutra će prema prognozama uslijediti olakšanje jer će maksimalna temperatura iznositi “samo” 35 stupnjeva, pravo osvježenje dolazi u subotu kada maksimalna temperatura u Kninu ne bi trebala prelaziti 26 stupnjeva.

I. Š.

Izbornik