Detaljni izvještaj sa 2. sjednice Gradskog vijeća


Na drugoj sjednici Gradskoga vijeća održanoj danas usvojena su izvješča za 2016. godinu Komunalnog poduzeća, Čistoće i zelenila, Upravitelja i Turističke zajednice.

Predstavili se novi direktori Komunalnog poduzeća i Čistoće i zelenila, Damir Velić i Ivana Jelić

Na zahtjev oporbenog HDZ-a predstavili su se novi direktor Komunalnog poduzeća Damir Velić koji je zauzeo mjesto Sanje Bebek i direktorica Čistoće i zelenila Ivana Jelić koja je na tu poziciju došla umjesto Miroslava Zorića.

U svom predstavljanju diplomirani ekonomist Damir Velić naveo je kako je prije Domovinskog rata bio komercijalni direktor TVIK-a te da je u svojih 30 godina staža obavljao i funkcije komercijalnog direktora Zagreb Montaže, sanacijskog upravitelja Dinarke i korporativnog direktora OTP banke za Dalmaciju.

Ivana Jelić je diplomirala poslovne financije, nakon toga menadžment malih poduzeća, a sada je na specijalističkom studiju. Ima 12 godina staža u struci, odnosno u poslovnim financijama i računovodstvenom sektoru i to u pet privatnih tvrtki.

HDZ: Zašto nije bilo natječaja za mjesta direktora?

Iz oporbenog HDZ-a pitali su zašto za mjesta direktora Komunalnog poduzeća i Čistoće i zelenila nije raspisan javni natječaj.

– Sva radna mjesta koja nisu izravno vezana za upravljanje tvrtkom popunjavat će se preko javnog natječaja. To će  ubuduće važiti i za rukovodeća mjesta, no sada za to nismo imali vremena – odgovorio je gradonačelnik Marko Jelić.

Obročno plaćanje duga Cestama Šibenik

Vijeće je usvojilo i Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma o obroĉnoj otplati duga sa Cestama Šibenik. Po toj odluci ukupni dug u visini od 1,5 milijuna kuna isplatit će se u 12 mjesečnih rata.

Usvojena odluka o gradskim porezima među kojima je i porez na nekretnine; Još se ne zna koliko će iznositi

Kninski parlament usvojio je i Odluku o gradskim porezima Grada Knina u koje ulazi i famozni porez na nekretnine.

Josipa Rimac, koja je od danas predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u kninskom Gradskom vijeću, upozorila je da će porez pogodovati bogatim sredinama i dodatno osiromašiti male gradove. Upitala je gradske vlasti jesu li napravili simulaciju koliko će otprilike iznositi taj porez kako bi se napravili prijedlozi za rasterećenje građana.

Pročelnica Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i EU fondove, Danijela Merša odgovorila joj je da je simulaciju trenutno nemoguće napraviti. Prije toga, kazala je, bit će potrebno odrediti vrijednost boda po kojoj će se raditi izračun, napraviti koeficijente za zone te definirati područje samih zona.

Volonterska naknada Marka Jelića iznosit će 4.600 kuna; Jelić: Odricanjem od gradonačelničke plaće uštedit ću za proračun 190 tisuća kuna godišnje 

Kninski gradski vijećnici usvojili su Odluku o naknadi za rad gradonaĉelnika koji dužnost obnaša volonterski, bez zasnivanja radnog odnosa.

Na pitanje HDZ-a o visini te naknade, dogradonačelnica Kristina Perić izvijestila je da će ona iznositi oko 4.600 kuna.

Iz HDZ-a su inzistirali da ih gradonačelnik izvijesti o svojim ukupnim primanjima koja uključuju profesorsku plaću na veleučilištu i volontersku naknadu za obavljanje dužnosti gradonačelnika.

Gradonačelnik je izvijestio kako njegova mjesečna plaća kao profesora u trajnom zvanju na veleučilištu iznosi 10.800 kuna. Kazao je da ne zna kolika bi mu bila gradonačelnička plaća  i bi li bila veća od sadašnjih primanja, ali je iznio podatak da je odustajanjem od gradonačelničke plaće za gradski proračun uštedio oko 190 tisuća kuna na godišnjoj razini.

Sređivanje zemljišnih knjiga

Odluka o naĉinu sufinanciranja aktivnosti u postupku osnivanja zemljišne
knjige usvojena je jednoglasno budući da su i svi vijećnici HDZ-a glasali za nju.

Vijećnica Rimac je ipak predložila da se usvajanje odluke odgodi kako bi se vidjelo hoće li Vlada na sjednici u Kninu odlučiti o sufinanciranju te aktivnosti. Gradonačelnik Jelić joj je odgovorio da odluka ima smisla bez obzira na ishod sjednice Vlade.

Gdje se došlo s Programom integralne regeneracije?

U vijećničkim pitanjima, vijećnik HDZ-a Robert Marić pitao je gdje se stiglo sa Programom integralne fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima kroz koji je Kninu iz EU fondova odobreno oko 25 milijuna eura.

– Prije nekoliko dana smo napravili prvo izvješće o  provedbi projekta. Bilo ga je lako izraditi jer nije ništa napravljeno – kazao je dogradonačelnik Marijo Ćaćić i dodao da trenutačne zastoje uzrokuju promjene na razini Grada i ministarstva i činjenica da u resornom ministarstvu traju godišnji odmori.

Najavio je ipak da će se prvi natječaj raspisati u rujnu.

– Cilj nam je ubrzati aktivnosti, iskoristiti sva sredstva, ali dobiti i dodatna – referirao je dogradonačelnik.

O prijedlogu dnevnog reda za sjednicu Vlade

Vijećnik Robert Marić se u drugom vijećničkom pitanju osvrnuo na buduću sjednicu Vlade u Kninu.

– Na inicijativu Josipe Rimac premijer je obećao održati sjednicu Vlade u Kninu i to je obećanje ispunio. Vidim da ste samostalno poslali dnevni red. Voljeli bi da ubuduće poradimo na zajedničkim inicijativama – kazao je Marić.

Jelić mu je odgovorio da su u prijedlog dnevnog reda ušli i prijedlozi Josipe Rimac. Dodao je kako mora pohvaliti ministre s kojima se susreo jer, kako je rekao, nitko od njih nije spominjao stranačku pripadnost.

Marijo Ćaćić više nije predsjednik Upravnog vijeća Kninskog muzeja

Josipa Rimac pitala je dogradonačelnika Marija Ćaćića je li još predsjednik Upravnog vijeća Kninskog muzeja. Odgovorio joj je kako je zbog nespojivosti dužnosti dao ostavku na tu poziciju kao i na članstvo u Upravnom vijeću. Rimac ga je pitala kojeg datuma je to napravio, a Ćaćić je obavijestio da će o tome podatku pismeno izvijestiti.

Bebek tražio od Jelića ispriku zbog izjave Davora Ilića o oslobođenju Knina

Vijećnik HDZ-a Josip Bebek tražio je od gradonačelnika Jelića da se ispriča  zbog izjave vijećnika s njegove nezavisne liste Davora Ilića koji je nakon prvog kruga izbora izjavio da je Knin oslobođen.

Jelić je rekao da se ne može ispričati za nešto što nije rekao i potvrdio da je za njega Knin oslobođen 5. kolovoza 1995. godine.

HDZ: Zašto na plakatu proslave nema podatka da je riječ o 22. obljetnici Oluje?

Vijećnik Bebek je pitao zašto na službenom plakatu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja nema podatka da je riječ i o 22. obljetnici VRO Oluja.

–  Zar moramo pisati da je 22. obljetnica? Zašto oko toga dižemo tenzije? Ako treba ja ću na svaki plakat to napisati rukom. Ali, svi znamo da je 22. obljetnica. Nema potrebe da to posebno spominjemo – odgovorio je gradonačelnik.

Radovi na sportskim terenima u Golubiću gotovi do kraja kolovoza

Vijećnica HDZ-a Nikolina Grizelj pitala je u kojoj su fazi radovi na sportskim terenima u Novom naselju Golubić, a pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne, imovinsko-pravne poslove i zaštitu okoliša, Ivica Brčina odgovorio je da će radovi biti gotovi do kraja kolovoza.

Imovinsko pravni problemi u Hatzeovoj

Vijećnik HDZ-a Marko Šešo je postavio upit je li pokrenut postupak javne nabave za obnovu Hatzeove ulice budući da su sredstva za obnovu odobrena još u svibnju.

Pročelnik Ivica Brčina odgovorio je da postoje problemi imovinsko pravne prirode. Grad je zato, objasnio je pročelnik, izradio geodetski elaborat koji je proslijeđen u sud kako bi cijela Hatzeova postala javno dobro.

Ivica Šimić

 

Izbornik