• Naslovna
  • Društvo
  • Započela proslava Oluje; Pratimo događanja iz minute u minutu

Započela proslava Oluje; Pratimo događanja iz minute u minutu


23:00 Koncertom Prljavog kazališta na glavnom kninskom trgu i vatrometom završena je proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice VRO Oluja.

15:00 Po procjeni policije, u Kninu je danas na proslavi Oluje bilo oko osam tisuća ljudi, izvijestila je za Huknet glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor.

Dodala je da su danas u Kninu zabilježena četiri prekršaja, od čega tri zbog narušavanja javnog reda i mira te jedan zbog posjedovanja droge. Deset osoba je privedeno, nad sedam je obrada u tijeku, a protiv troje slijedi optužni prijedlog, izvijestila nas je glasnogovornica Kosor.

Kako neslužbeno doznajemo dio spomenutih osoba je priveden zbog pjevanja ustaških pjesama u jednom kafiću.

13:30 Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i drugi dužnosnici su nakon susreta sa stopostotnim hrvatskim vojnim invalidima 1. skupine i članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja obišli štandove braniteljskih zadruga u parku nasuprot zgrade Gradske uprave.

Tamo su imali i zajednički ručak s građanima (više slika sa ručka i druženja s građanima možete pogledati u gornjoj galeriji).

Na druženju s građanima nije bilo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Predsjednica nije bila ni na Svetoj misi za domovinu i to zbog visokih temperatura, kako su izvijestili iz njenog Ureda.

U Kninu je danas inače izjednačen povijesni temperaturni rekord. Naime, u 14 sati je izmjereno 41,5 stupnjeva Celzija.                                                                          

12:05 – Zajedništvo vjere treba nas pokrenuti i više ujediniti te nas učiniti boljima u ljubavi jednih za druge – kazao je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić koji upravo predvodi Svetu misu za domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

10:35 Krenuo je mimohod s tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje će se služiti Sveta misa za domovinu (više slika s mimohoda u gornjoj galeriji).

10:20 – Oslobođenjem Knina zatvoren je višestoljetni krug težnji za hrvatskom neovisnošću. Zajedništvo koje je bilo u Oluji danas treba biti temelj budućnosti. Oluja nas moralno obvezuje na oprost. Izražavam žaljenje zbog svih stradalih Srba. Hrvatska nije željela taj rat – kazala je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dodavši da će Hrvatska dati potporu Srbiji pri procesu priključenja te zemlje Europskoj uniji. 

10:15 – Oluja je hrvatskom narodu donijela mir i slobodu i potvrdila oslobodilački katakter Domovinskog rata, temelja postojanja Hrvatske – istaknuo je u svom obraćanju predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković te dodao kako je danas zbog prilika u svijetu potrebno izgraditi sustav domovinske sigurnosti.

10:05 – Hrvatska je danas punopravna članica euroatlantskih integracija. Da nije bilo Oluje, veličanstvene pobjede Hrvatske vojske, ne bi bilo ništa od toga. Hrvatska država ne da na Oluju kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku – kazao je premijer Andrej Plenković te dodao kako treba podržati proces povratka građana srpske nacionalnosti u Hrvatsku.

09:43 Točno u vrijeme kad je Knin oslobođen prije 22 godine, svečano je podignuta hrvatska zastava.

09.05 – Mi nismo željeli rat nego smo se branili. Ne slavimo rat nego mir. Vodili smo računa da ova proslava bude dostojanstvena i ponosna. Oluja je primjer vojnog uspjeha i junaštva i izučava se na američkim vojnim školama, a branitelji su donijeli mir i slobodu – izjavio je upravo novinarima na tvrđavi ministar obrane i ratni zapovjednik legendarne 4. Gardijske brigade, general Damir Krstičević.

08:30 Dok na trgu najviši dužnosnici polažu vijence za poginule hrvatske branitelje ispred Spomenika Hrvatske pobjede Oluja ’95, na vrhu tvrđave upravo traje generalna proba ceremonije podizanja hrvatske zastave.

07:15 Budnicom Ulicama grada u izvedbi Orkestra HRM u Kninu je započela proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnica Vojno redarstvene operacije Oluja.

Tekst i foto: Ivica Šimić

Izbornik