• Naslovna
  • Kultura
  • U nedjelju u A3 kazališna predstava Molly Bloom prema romanu Uliks Jamesa Joycea

U nedjelju u A3 kazališna predstava Molly Bloom prema romanu Uliks Jamesa Joycea


U organizaciji udruge Atribut u nedjelju 9. srpnja će se u Cafe baru A3 s početkom u 20:30 sati održati kazališna predstava Molly Bloom prema romanu Uliks Jamesa Joycea.

Riječ je o diplomskoj predstavi koju izvode Katarina Romac i Monika Vuco s Umjetničke akademije u Splitu pod mentorstvom izvanrednog profesora i poznatog glumca Milana Štrljića i uz kostimografiju Zlate Hrgović.

Predstava je uspješno izvedena i na prošlogodišnjem “Splitskom ljetu”.

Stavljajući fokus na dvojnost u jednoj ženi, dvije mlade glumice pokušale su odgovoriti na neka od brojnih pitanja koje postavlja Joyce kad secira unutarnji život ‘one koja čeka’: kako funkcionira obrambeni mehanizam kad misli o traumama počnu navirati? Što je to u nama što nas priječi da u tišini i samoći budemo onakvi kakvi zaista jesmo? Kada ostanemo sami, jesmo li doista sami sa sobom ili su s nama i nebrojene kulturne, društvene, religiozne i etičke uvriježene norme i pravila? Zašto nas današnji način života navikava da probleme potiskujemo te se oni talože u nama kao tempirana bomba dok smo mi izvana jaki, čvrsti, gladni uspjeha i najjači? Zašto se s vremena na vrijeme ne raspadnemo bez susprezanja i srama? Zašto se bojimo otkriti koliko smo zapravo slabi i krhki? Kako izraziti potrebu za slobodom?

Uliks (eng. Ulysses) je roman Jamesa Joycea. Uliksa je Joyce pisao desetak godina: od 1914. do 1924. godine. U jednom pismu iz 1921. kaže kako je samo dotad na pisanje Uliksa utrošio oko dvadeset tisuća sati.

Cijena ulaznice za nedjeljnu predstavu u A3 je 20 kuna.

Sadržaj predstave preuzet s www.splitsko-ljeto.hr

I. Š.

Izbornik