• Naslovna
  • Društvo
  • Za sedam dana sastanak gradonačelnika i Hrvatskih voda u vezi pročišćivača

Za sedam dana sastanak gradonačelnika i Hrvatskih voda u vezi pročišćivača


Za sedam dana, 12. srpnja održat će se sastanak kninskog gradonačelnika dr. sc. Marka Jelića s predstavnicima Hrvatskih voda u vezi s pročišćivačem otpadnih voda, izvijestio je Tris portal za koji je Jelić dao i osvrt na probleme zagađenja Krke.

Onečišćenje bi bilo još veće da nema lagune, kazao je Jelić i otkrio iznos penala i obveza koje Grad mora platiti.

– Kao nastavnik zaštite okoliša kninskog veleučilišta često sam navodio taj primjer. Postojanje lagune je prednost jer da je nema svo bi onečišćenje direktno završilo u Krki i ona bi bila zagađena. Ova laguna je zapravo biljni pročišćivać. Mi kao Grad imamo dodatni problem što se tiče lagune: imamo presudu od prije nekoliko godina da je moramo sanirati što je trošak od oko 2 milijuna i 600 tisuća kuna. Uz to grad plaća „penale“ odnosno odštetu vlasnicima zemljišta na kojoj je laguna, a oni iznose 10-ak tisuća kuna mjesečno – kazao je i komentirao ulogu DIV-a u cijelom problemu.

– Ne mogu bez relevantnih pokazatelja govoriti odakle dolazi onečišćenje. Postoje inspekcije koje bi to trebale utvrditi. Ono što ja mogu reći je da ne vjerujem da su mazut ili teški metali posljedica zagađenja od strane fekalnih voda građanstva. Mogu sa velikom sigurnošću tvrditi da otpadne vode grada nisu uzrokovale zagađenje teškim metalima Krke i, s druge strane, da građani nisu prolijevali mazut ili lož ulje u Krku. Ja sam u to, pa skoro 100 posto siguran. Onaj tko zapošljava ljude mora snositi odgovornost za zdravlje tih ljudi i njihovih obitelji. Ako štede na takvim stvarima, izgubit će na drugima, a to će biti puno skuplje od ulaganja u kvalitetan sustav pročišćavanja otpadnih industrijskih voda – upozorio je Jelić i ponudio pomoć Grada.

– Mi nemamo novca, ali možemo pomoći da se dobiju sredstva iz fondova i da preko Županije i Ministarstva utječemo kako bi se problem riješio. Stojimo na raspolaganju, ali ćemo sigurno kao gradska uprava i ja kao gradonačelnik učiniti sve, odnosno pozivat ćemo i prozivati sve mjerodavne da se takva situacija ne održi – poručio je Jelić.

Evo i linka na cijeli tekst na Tris portalu

Rijeka Krka, krška ljepotica čiju vodu mutimo: Hoćemo li zaustaviti onečišćenje mazutom, teškim metalima i otpadnim vodama?

Izvor: Tris portal

Foto: Ivica Šimić

 

 

Izbornik