• Naslovna
  • Kultura
  • Singrlice oduševile i navele na razmišljanje; Vrijeme je da kninska tvrđava poput šibenske bude sjedište dobrih koncertnih zbivanja

Singrlice oduševile i navele na razmišljanje; Vrijeme je da kninska tvrđava poput šibenske bude sjedište dobrih koncertnih zbivanja


Odlične i prekrasne Singrlice oduševile su večeras kninsku publiku na tvrđavi, no neću puno o ovom koncertu u ovom članku.

Jer, puno važnije od samoga koncerta je to da je ovo prilika za razmisliti o ideji da kninska tvrđava, poput šibenske bude sjedište dobrih koncertnih zbivanja.

Koncert su u povodu proslave Dana grada Knina organizirali Turistička zajednica grada Knina i udruga Atribut. Novoosnovana udruga Atribut nastala je na temelju kulturno-aktivističkih i ljudskih kapaciteta Cafe bara A3 i nastavit će 13-godišnji rad ovog kultnog kninskog okupljališta na promociji alternativne, nezavisne kulture i umjetnosti.

Predsjednik udruge Atribut i vlasnik Cafe bara A3 je Jug Ramljak, zasigurno, uz Nadu Hržić najveći kulturni aktivist i entuzijast u gradu. Samo što se Nada bavi tradicijskom, a Jug alternativnom kulturom. Čovjek koji 13 godina – unatoč tome što zbog organizacije koncerata (a organizirao ih je preko 300) ulazi u minus koji pokriva iz vlastitog džepa – tvrdoglavo nastavlja rad na promociji alternativne kulture i umjetnosti.

I čovjek koji ima viziju od kninske tvrđave “napraviti šibensku” pa da bude prepoznatljiva po dobrim koncertima, da se napokon valorizira njena ljepota, da se privuče, ako treba jednog po jednog, domaće i strane turiste u Knin.

Vjerujte mi na riječ, čuo sam Juga (ubit će me što ga javno odajem) kako govori da mu je cilj na tvrđavu dovesti svjetsku atrakciju Manu Chao.

Što reći o takvom entuzijastu. Ljudima s toliko iskustva, ideja i entuzijazma – moramo dati priliku i moramo im pomoći. Ne smijemo dopustiti tim ljudima (kako Jugu, tako i Nadi Hržić) da im entuzijazam zbog izostanka institucionalne potpore – ugasne.

Ne, nije mi Jug, iako smo prijatelji, rekao da ga ishvalim, dapače bit će mu neugodno ovo čitati i ljutit će se na mene zbog ovakvog teksta.

Ne vole ni on ni Nada Hržić kad ih se javno hvali, ali su zato tvrdoglavo uporni u svom kulturnom radu, uporni, kako je jedan momak metaforično rekao za Juga – da katkad svojim postupcima – da bi izgurao ideju i ostao svoj – čini samoubojstvo tupim nožem.

Dajmo zato priliku i Jugu i Nadi. Jer svaki grad bi bio sretan da ima takve ljude.

Ivica Šimić

Autorska prava: MEDIAN kreativna rješenja, Šibenik

Izbornik