Obavijest hrvatskim braniteljima


“Prenosimo obavijest braniteljima koju je uputio predsjedavajući kninske Koordinacije braniteljskih udruga Tomislav Čolak:

Koordinacija braniteljskih udruga na državnoj razini pokreće pred Ustavnim sudom RH postupak ocjene suglasnosti odredbe članka 6.a. Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, sa člancima 3. 4. i 16. stavkom 2. Ustava RH.

Naime, istim zakonom određeno je smanjenje mirovina za 10 % određenim kategorijama osoba kojima se mirovine inače određuju prema posebnim propisima. Pobijanim člankom 6. a. predviđen je prestanak primjene navedenog smanjenja mirovine kada se ispune određeni uvjeti, između ostalog i kada deficit državnog proračuna RH u svakom od tri prethodna uzastopna tromjesečja prema podacima Državnog zavoda za statistiku bude manji od 3 % . Upravo navedeni uvjet neće se nikada ostvariti, odnosno ne može se pratiti ispunjenje navedenog uvjeta, i to iz razloga što se deficit državnog proračuna vodi i može se pratiti samo na godišnjoj razini, a ne i na razini tromjesečja. Dakle, prema sadašnjem zakonodavnom rješenju propisanom člankom 6. a. Zakona nikada se neće ispuniti uvjeti za ponovno ostvarenje mirovina u iznosima određenim prije smanjenja mirovina.

Pravna osnova za pokretanje ocjene suglasnosti su pravna praznina, povrede ustavnih načela vladavine prava te načela razmjernosti u ograničenju sloboda i prava.
Koordinaciju braniteljskih udruga na državnoj razini prati tim sastavljen od odvjetnika Krešimira Planinića iz odvjetničkog društva Planinić i partneri j.t.d. i odvjetnik Dražen Lančić.

Pozivamo hrvatske branitelja grada Knina kojima je na ovaj način smanjena mirovina za 10 % da se jave u ured udruge Prvi hrvatski redarstvenik, dr Franje Tuđmana 4, Knin, radi informiranja i pridruživanja početnoj inicijativi, te eventualnog ispunjavanja obrasca punomoći za zastupanje.
Ured će za hrvatske branitelje biti otvoren dana 24. 5. 2017. ( srijeda ) u vremenu od 19,00 -21,00 sat.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG
PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

Tomislav Čolak”

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik