• Naslovna
  • Kultura
  • U okviru Noći knjige predstavljena knjiga “Oko Krke”: Izvrsno koketiranje rijeke, sociologije i etnologije

U okviru Noći knjige predstavljena knjiga “Oko Krke”: Izvrsno koketiranje rijeke, sociologije i etnologije


Krka i sociologija vezana za ovu rijeku bili su tema današnjeg predstavljanja knjige dr. Šime Pilića “Oko Krke” koje je u organizaciji Narodne knjižnice Knin održano na kninskom veleučilištu.

Doznali smo, tako slušajući autora dr. Pilića te predstavljače, dr. Marka Sinobada i Anu Šimić Sunko da se kulturni krajolik Krkinog porječja nije promijenio od prapovijesti do nedavno pa su tako i ognjište kao centar kuće i gradnja suhozidom opstali do polovice 20. stoljeća.

Taj krajolik sačuvan je stoljećima istim i nije napredovao zbog nesigurnosti i neizvjesnosti Krkinog područja koje je uvijek bilo granica, najprije Liburna i Delmata pa Šubića i Nelipića, pa Mlečana, Austrijanaca i Turaka.

Ova knjiga osim što se bavi socijalnom eko historijom, analizom povijesnih procesa te odnosom sociologije i etnologije, bavi se i empirijskim istraživanjem.

Tako se istraživala socijalna distanca domicilnih i doseljenih žitelja Kistanja i došlo se do zaključka da je ta socijalna distanca puno manja od one koja se prikazuje u medijima, ali i od takvih distanci u drugim sličnim sredinama u Hrvatskoj i regiji.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik