• Naslovna
  • Društvo
  • Stotinjak obitelji zbog neplaćenih računa za vodu ne mogu dobiti darovnice

Stotinjak obitelji zbog neplaćenih računa za vodu ne mogu dobiti darovnice


Muke oko stambenog zbrinjavanja u Kninu ne prestaju. Iako je većina obitelji dobila darovnice, njih stotinjak ima problema s neplaćanjem zaostalih računa za vodu, što je bio uvjet za dobivanje kuće ili stana. Zato je HSP ponovno pokrenuo ovo pitanje i tim povodom sazvao tiskovnu konferenciju.

Radio Knin na svom portalu opisuje i dva pojedinačna slučaja.

Tako, Nada Stanković živi u Kninu više od dvadeset godina i još nije nije riješila stambeno pitanje. Ona isto tako nije podmirila dio duga za vodu i zato je od komunalnog poduzeća tražila da joj oproste dug pozivajući se na zastaru.

S druge strane, Marijan Šarić ne može kupiti kuću u kojoj sada stanuje i za koju plaća najamninu zbog duga za vodu iz razdoblja od 2000. do 2004. koji je sada već porastao na 13 tisuća kuna.

Direktorica kninskog komunalnog poduzeća Sanja Bebek odgovorila je dopisu županijskog HSP-a koji ih optužuje da ne postupaju protuzakonito. Naime, ona naglašava da prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi stoji da se darovanjem kuće ili stana mora podmiriti sve obveze nastale u vezi s njegovim korištenjem, a tu su i uključene obveze za potrošnju vode.

Izvor informacije: HRT Centar Knin

Izjava gradonačelnika za Huknet: Otpis dugovanja nije prihvatljiv s gledišta onih građana koji redovito podmiruju režijske troškove.

Za Huknet je situaciju komentirao kninski gradonačelnik Nikola Blažević:

– Po važećim zakonima o područjima posebne državne skrbi građani koji žele ostvariti pravo na stambeno zbrinjavanje moraju dostaviti dokaz da su platili režijske troškove. Komunalno poduzeće onima koje vodi kao dužnike ne može izdati potvrdu da su podmirili dugovanja. Potrebno je ili mijenjati zakon ili platiti režije. Otpis dugovanja nije prihvatljiv s gledišta onih građana koji redovito podmiruju režijske troškove. Zastara je institut Zakona o obveznim odnosima koji se primijenjuje tijekom  sudskog ili drugog propisanog postupka do kojeg u ovom slučaju nije došlo – komentirao je za Huknet gradonačelnik Blažević.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

 

Izbornik