Veterinarski ured Šibenik: Pas ugrizao dječaka jer je bio izazvan


U Vedrom polju kod Knina prošloga četvrtka osmogodišnjeg dječaka Luku Milaka napao je i izgrizao susjedov pas, njemački ovčar Reks u vlasništvu Stipana Šarića, nanijevši mu višestruke teške ozljede. Dječak je zbrinut u splitskom KBC-u, a operaciju koja je trajala puna tri sata obavio je maksilofacijalni kirurg prim. dr. Njegoslav Bušić. Operativnim zahvatom Luki su uspješno sanirane ozljede na licu, ušima, u predjelu vrata i zatiljka, nastalim psećim ugrizima i šapama, piše Jutarnji.hr koji donosi i izjavu oca dječaka.

– Moj Luka se dobro oporavlja, ima ukupno stotinjak šavova. Zahvaljujem se dr. Bušiću i njegovim kolegama koji su vrhunski odradili svoj posao. Ozljede su teške, zasigurno će ostati ožiljci, ali moje dijete nije ni u jednom trenutku bilo u životnoj opasnosti – kazao je dječakov otac Borislav Milak, koji je sa suprugom svakodnevno uz Lukin bolnički krevet.

Sretan sam što je moje dijete živo, dodaje Borislav za Jutarnji, ali opet žalostan okolnostima ovog nemilog događaja

– Sve se to dogodilo u vrijeme prvog sumraka. Vidite, dok sam ga onako krvavoga vozio automobilom u bolnicu, Luka mi je ispričao kako ga je Stipan poslao da mu potraži psa, te mi plaćući kazao kako više nikad neće poslušati tog susjeda. Pas ga je iznenada napao u blizini Stipanove kuće, a vlasnik psa laže kad sada tvrdi da je Reks bio vezan. Tome je svjedok moj otac Jovan, koji je svog unuka spasio iz psećih ralja. Jer, da je pas bio vezan, oni bi šapama odgurnuo Luku i više ne bi mogao do njega. Odbacujem neke tvrdnje da je ovo bio nesretan slučaj. Pa, tog psa vlasnik stalno drži odvezanog i luta po našem i susjednim dvorištima, a ljudi bježe u kuću. Moj Luka nije se nikad s njime igrao. Pas je nedavno ugrizao za nogu jednog susjeda, a i za patiku Stipanovu unuku.

Nakon svega što se dogodilo. Borislava Milaka posebno boli ponašanje njegova prvog susjeda Stipana Šarića.

– Bar da je izrazio žaljenje, ponudio neku pomoć, uputio toplu riječ za moga Luku. Ništa od toga. Čak je njegova supruga pogrdnim riječima izvrijeđala moju obitelj i Luku, pripisujući mom djetetu krivnju za napad psa – dodao je Milak.

U četvrtak ujutro novinari jutarnjeg su pokušali doći do vlasnika psa Stipana Šarića, ali on se nije javio na mobitel.

Za Slobodnu Dalmaciju, pak, on je izjavio:

– Naravno da mi je žao djeteta. Zvao sam njegova oca nekoliko puta telefonski. Odgovorno tvrdim da je pas bio na lancu i dogodilo se to što se dogodilo

Branka Gulin, voditeljica Veterinarskog ureda Šibenik, izjavila je za Jutarnji list kako smatra da je ovaj kninski slučaj splet nesretnih okolnosti.

– Nadzorom smo utvrdili da je do napada psa, koji je bio na lancu, došlo jer mu je dječak oduzeo hranu, odnosno uzeo mu je kost. Dakle, u ovom slučaju pas je bio direktno izazvan, jer u pravilu psi reagiraju kad im se uzima hranu. Ujedno, taj pas bio je uredno cijepljen i čipiran, do sada nisu kod njega zabilježeni napadi na ljude, pa po ničemu nije bio opasan za okolinu. Također smo ustanovili da se dječak s psom u više navrata družio i bio s njime u prijateljskim odnosima. Ponavljam, napadu je presudilo oduzimanje hrane. U tijeku je trokatni pregled psa koji je započeo odmah nakon napada i završti će 12. veljače. Za sada nema nikakve zakonske osnove da pas bude eutaniziran, ukoliko to ne zatraži njegov vlasnik – kazala je Vedrana Gulin.

Izvor: Jutarnji list

Foto: 24 sata (fotografija nije vezana sa opisani slučaj)

Izbornik