Nekadašnji načelnik tzv. SUP-a Knin optužen za ratni zločin


Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 59-ogodišnjeg državljanina Republike Srbije, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Knina. Neslužbeno, radi se o Milenku Zelenbabi, načelniku tzv. Sekretarijata unutrašnjih poslova Knin.

“Okrivljeniku se stavlja na teret da je 3. siječnja 1992. na tada privremeno okupiranom području u Kninskom polju; tijekom oružanog sukoba između agresorskih snaga tzv. JNA, paravojnih snaga iz SR Jugoslavije i naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi teritorijalne obrane, milicije i vojske protuustavne tvorevine tzv. Republike srpske krajine s jedne strane i regularnih oružanih snaga Republike Hrvatske s druge strane; postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. i protivno odredbama Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I).

Tereti ga se da je postupajući u svojstvu načelnika tzv. Sekretarijata unutrašnjih poslova Knin, podređenim pripadnicima milicije naredio da u Kninskom polju, zaseocima Marići i Velići u kojima su živjeli isključivo građani hrvatske nacionalnosti, provedu racije i pretraže njihove kuće u cilju teroriziranja, zastrašivanja i konačnog protjerivanja građana hrvatske nacionalnosti iz Kninskog polja. Tog je dana oko 14,00 sati okrivljenik, osobno naoružan, i s većim brojem naoružanih podređenih pripadnika SUP-a Knin, u više vozila i transporterom došao u ove zaseoke, odakle je zapovijedao i rukovodio tom akcijom. Tijekom akcije u kojoj im nije bio pružen otpor, pucali su iz vatrenog oružja po kućama građana hrvatske nacionalnosti, pretražili sve kuće u vlasništvu građana hrvatske nacionalnosti u zaseocima Marići i Velići, pri čemu su iz kuće u vlasništvu A. M. uzeli i odnijeli oko par tisuća njemačkih maraka, svu zlatninu i zadnju plaću njegove kćeri Z. M., dok su po kući A. M. razbijali inventar i namještaj, a civile A. M., B. M., A. M., B. V. i M. M. bez ikakvog razloga lišili slobode, priveli ih i zatvorili u zgradu SUP-a u Kninu.

Tereti ih se da su u zaseoku Marići iz automatskog oružja najprije ranili civila hrvatske nacionalnosti J. Ć. i kada je pao na zemlju ubili su ga pucajući u njega iz neposredne blizine. Radi prikrivanja ovog kaznenog djela, na udaljenosti od oko dva metra od mrtvog tijela, postavili su lovačku pušku iz koje su prethodno ispalili jedan hitac, prikazujući da je J. Ć. bio naoružan i da je pucao pružajući im otpor radi čega milicija odnosno SUP Knin nikad nije poduzela radnje na otkrivanju i sankcioniranju počinitelja.
Neposredno nakon ove akcije prestrašeni civili hrvatske nacionalnosti napustili su svoje kuće u Kninskom polju i prešli na slobodni dio teritorija Republike Hrvatske.”, navodi DORH u priopćenju.

Izvor: HRT Centar Knin

Izbornik