• Naslovna
  • Društvo
  • Slučaj obavijesti na grobnicama: Iz Čistoće tvrde da nema vjerske diskriminacije

Slučaj obavijesti na grobnicama: Iz Čistoće tvrde da nema vjerske diskriminacije


Tekst i foto: TRIS Portal

Uoči blagdana Svih svetih na nizu obiteljskih grobnica na kninskom gradskom groblju našle su se ‘obavijesti’, odnosno upozorenja da bi zbog neplaćanja grobne naknade grobnice mogle biti ponovno dodijeljene na korištenje. Na primjedbe o neprimjerenosti ovakvog obavještavanja, tim više što su obavijesti nalijepljene uglavnom na grobovima pravoslavaca, pa čak i urednih platiša, Gradsko poduzeće Čistoća i zelenilo d.o.o. odgovara kako je jedini kriterij bio neplaćanje grobne naknade, te priznaje kako je za pojedine obavijesti moguće riječ o omašci.

Evo što u odgovoru TRIS portalu kaže direktor Čistoće i zelenila d.o.o. Miroslav Zorić:

Vezano za Vaš upit koji se odnosi na obavijesti ostavljene na grobna mjesta na Gradskom groblju u Kninu ističemo kako su navedene obavijesti ostavljene isključivo na grobnim mjestima koje u grobljanskoj evidenciji odnosno grobnom očevidniku nemaju evidentiranog korisnika.

Obzirom da je za većinu grobnih mjesta na kojima su ostavljene obavjesti prošlo i više od 20 godina da nemaju korisnika te da se nitko nije javio u Upravu groblja, osnovni cilj Čistoće i zelenila d.o.o. ovim obavijestima potaknuti osobe koje su imale pravo korištenja označenih grobnih mjesta da se jave u svrhu reguliranja tog prava, odnosno kako bi se isti upisali u navedenu evidenciju te nastavili nesmetano koristiti svoja grobna mjesta.

Vezano za navode da su se obavijesti lijepile uglavnom na grobnice pripadnika srpske nacionalne manjine, navodimo kako to nije točno. Naime u grobljanskoj evidenciji koja se vodi za Gradsko groblje u Kninu ne postoji podjela između ukopanih kao niti između korisnika na osnovi njihove vjere – stoji u odgovoru gradskog poduzeća Čistoća i zelenilo koji potpisuje direktor Miroslav Zorić.

Odgovarajući dio upita koji se odnosi na konkretan slučaj čitatelja koji je Trisu poslao fotografije grobnica oblijepljenih ‘obavijestima’, a koji je sve svoje obveze uredno podmirio, Zorić kaže kako je moguće da se radi o grešci.

S obzirom da Vam je navedeni dostavio dokaze o plaćenoj grobnoj naknadi, znači da je isti upisan kao korisnik grobnog mjesta za koji plaća predmetnu naknadu te da to grobno mjesto ne spada u kategoriju grobnih mjesta bez evidentiranog korisnika i zaključka smo da je moguće da se obavijest omaškom ostavila na pogrešnom grobnom mjestu, odgovara Zorić.

Izbornik