• Naslovna
  • Politika
  • Lokalni izbori 2013: Tomislav Čolak – Lončaru ostavljam moralnu dilemu oko kandidiranja

Lokalni izbori 2013: Tomislav Čolak – Lončaru ostavljam moralnu dilemu oko kandidiranja


Tomislav ČolakPrenosimo prioćenje za javnost kandidata za kninskog gradonačelnika Tomislava Čolaka.

“Povodom natpisa u pojedinim medijima o mogućim zakulisnim igrama (ne)principijelnih koalicija za izbor gradonačelnika Grada Knina i njegovih zamjenika, smatramo shodnim da se priopćenjem oglasimo  javnosti po tom pitanju.

U novi zakon o lokalnim izborima uveden je izbor zasebnog zamjenika koji treba skrbiti o specifičnim interesima srpske nacionalne manjine. Svi znamo da na to ekskluzivno pravo polaže SDSS, kao najveća politička stranka srpskog predznaka. Zato je veoma čudno zašto SDSS Knina za mjesto zamjenika gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine predlaže svog visokog dužnosnika Željka Džepinu i u isto vrijeme za zamjenika kandidatu za gradonačelnika Dariu Šimiću predlaže također svog visokog dužnosnika Nikolu Lončara. Moramo postaviti pitanje smisla provođenja izbora za zamjenika gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine ako politička stranka koja polaže ekskluzivno pravo zastupanja interesa srpske nacionalne manjine u isto vrijeme za zamjenika gradonačelnika predlaže svog drugog visokog dužnosnika, a svi znamo da i jedan i drugi moraju raditi po naputcima svoje stranke.

Postavlja se pitanje što bi radila dva zamjenika gradonačelnika iz redova SDSS-a, dok bi u isto vrijeme bio samo jedan zamjenik iz redova većinskog naroda. Može se postaviti i pitanje  namjerava li ovim SDSS preuzeti potpunu političku kontrolu nad gradom Kninom, ako bi se kojim slučajem dogodilo da Dario Šimić bude izabran za gradonačelnika.

Može se postaviti i pitanje da li ovim kandidaturama, koje zasigurno nisu išle mimo stranačkih tijela SDSS-a, sam SDSS derogira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u svezi izbora predstavnika nacionalnih manjina, jer po ovome ispada da sam SDSS smatra da srpska nacionalna manjina može realizirati svoje specifične interese i potrebe kroz redovan izbor, kao i ostali građani RH. Priznaje li ovim činom sam SDSS da su Srbi u Republici Hrvatskoj napokon postali politički  Hrvati i svoj politički interes ostvaruju kao i ostali građani RH. Puno je pitanja koja traže odgovor, o čemu bi se trebali očitovati ne samo predloženi kandidati za zamjenike nego i središnja tijela SDSS-a, kao i Dario Šimić koji je involviran u sve to,  jer javnost zaslužuje odgovore kako bi se građani 19. svibnja mogli bez primisli o nekim zakulisnim političkim igrama izjasniti na izborima.

Najgore je ako se ova priča oko Nilole Lončara svede samo na prepucavanja o tome je li  moralno da se abolirani visoki časnik pobunjeničke vojske kandidira za zamjenika gradonačelnika, a ne da se pokuša proniknuti u meritum stvari oko navedene kandidature za zamjenike gradonačelnika grada Knina. Ako je hrvatska država abolirala g. Lončara onda je on punopravni hrvatski građanin, a njemu osobno bih ostavio moralnu dilemu oko kandidiranja za zamjenika gradonačelnika.”, stoji u priopćenju Tomislava Čolaka.

Izbornik