• Naslovna
  • Društvo
  • Izvanredno otkriće: Na Kapitulu otkopani temelji zvonika katedrale kninskog biskupa

Izvanredno otkriće: Na Kapitulu otkopani temelji zvonika katedrale kninskog biskupa


Izvanredno arheološko otkriće stiže nam s kninskog Kapitula gdje su otkopani temelji zvonika katedrale kninskog biskupa iz 13. stoljeća. Nastavak je to istraživanja iz 2013. godine kada je otkrivena temeljna stopa zvonika.

Istraživanjem kojega vodi Ante Jurčević, viši kustos iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu te, kao njegova zamjenica, muzejska savjetnica iz MHAS-a dr. sc. Maja Petrinec otkopani su temelji zvonika gotičke katedrale kninskog biskupa i dio same katedrale.

No, nije to jedino otkriće.

Naime, unutar zvonika je pronađen ulomak nadgrobnog spomenika rimskog vojnika, pripadnika XI. Legije koja je 43. godine poslije Krista dobila titulu Legije odane Caru Klaudiju (Claudia Pia Fidelis). Drugi ulomak istog nadgrobnog spomenika pronađen je u samome zidu katedrale.

Inače, Kapitul je u vrijeme antike bila rimska vojna postaja.

Zanimljiv je podatak da su pronađeni ostaci arhitekture sačuvani ispod vojnih objekata izgrađenih 1942. godine koji su uklonjeni 2012. godine..

Osim zvonika i spomenika rimskom vojniku pronađeno je više desetaka sitnih predromaničkih, romaničkih i gotičkih kamenih ulomaka crkvenog namještaja. Također su otrkiveni i ostaci arhitekture koji ne odgovaraju arhitektonskim snimcima iz kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Istraživanje s 35 tisuća kuna financira Ministarstvo kulture, a pomogao je i Grad Knin i to u pripremnim radovima.

Potrebno je i reći da će se ovaj arheološki nalaz radi preventivne konzervacije privremeno zatrpati do nastavka istraživanja i trajne konzervacije i prezentacije.

Nadzor radova obavio je dr. Marko Sinobad iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku koji nas je i izvijestio o rezultatima istraživanja.

Foto: Marko Sinobad

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik