• Naslovna
  • Politika
  • Josipa Rimac i Knin bez mjesta u Saboru; Rimac: Imat ću o ovome iza 5. 8. puno toga za reći

Josipa Rimac i Knin bez mjesta u Saboru; Rimac: Imat ću o ovome iza 5. 8. puno toga za reći


Josipa Rimac, ali i Knin ostat će bez mjesta u narednom sazivu Hrvatskog Sabora.

Na predstojećim parlamentarnim izborima na izbornoj listi HDZ-a u IX. Izbornoj jedinici, sudeći po sinoćnjem izboru i prijedlogu Županijskog odbora stranke, neće biti nitko iz Knina.

Naime, Županijski odbor HDZ-a sinoć na tajnom glasovanju nije izabrao kao kandidatkinju za listu u IX. Izbornoj jedinici Josipu Rimac koja je bila jedini kandidat kninskog HDZ-a.

Budući da je teško vjerovati da će se na visokom mjestu na listama ostalih stranaka i koalicija naći netko iz Knina, naš grad u narednom sazivu Sabora najvjerojatnije neće imati svog “čovjeka”.

Šibensko-kninski Županijski odbor HDZ-a tajnim glasovanjem je od 11 prijavljenih odabrao osam “kandidata” za izbornu listu stranke u 9. Izbornoj jedinici te je takav prijedlog poslan u središnjicu stranke, točnije šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću.

Biralo se njih osmoro tako da budu po dva kandidata za svako mjesto budući da Šibensko-kninskoj županiji na HDZ-ovoj listi pripadaju četiri pozicije od ukupno 14.

Među tih osmoro nije izabrana Josipa Rimac koju je kninski Gradski odbor HDZ-a jednoglasno predložio kao jedinog kandidata iz Knina.

Za Jutarnji list Josipa Rimac je izjavila da će o ovome imati puno toga za reći, ali iza proslave Oluje.

– Trenutno imam puno posla, kao članica Organizacijskog odbora u pripremi središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Ne želim da išta zasjeni proslavu pobjedonosne Oluje, najvećeg dana u hrvatskoj povijesti. Tek nakon 5. kolovoza bit ću spremna komentirati način i postupak izbora stranačkih kandidata na sjednici Županijskog odbora, a imat ću potrebe puno toga za reći – kazala je za Jutarnji list Josipa Rimac.

Cijelu situaciju predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije želio komentirati dok ne vidi imena.

– Kad vidim koja su imena predložena, moći ću to komentirati – kazao je Plenković za Šibenik In.

Inače, najviše glasova sinoć dobila je vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, a odmah iza nje su predsjednik šibenskog Gradskog vijeća Ivica Poljičak i drniški gradonačelnik Josip Begonja. Sljedeći je skradinski gradonačelnik i šef županijskog HDZ-a Nediljko Dujić, iza kojeg su članovi Županijskog odbora najviše glasova dali županu Goranu Pauku, odnosno gradonačelniku Šibenika Željku Buriću. Zadnji na popisu osam kandidata predloženih predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću su načelnik Promine Tihomir Budanko i županijska pročelnica za zaštitu okoliša Sanja Slavica Matešić.

Osim Josipe Rimac, nisu prošli ni Ante Kulušić i Frane Bilić.

Nositeljica liste je, kao što je otprije poznato, Šibenčanka Ivana Maletić.

Do početka sinoćnje sjednice, 11 je članova šibensko-kninskog HDZ-a pokazalo zanimanje da se nađu na popisu za Sabor, a birano je njih osam.

Odluka da se ide na tajno glasovanje, izazvala je nezadovoljstvo dijela HDZ-a.

Kninski HDZ, koji je jednoglasno kandidirao Rimac za Sabor, tako je ostao bez kandidata na listi u 9. izbornoj jedinici, iako smatraju da su po broju glasova na koje HDZ može računati, drugi grad u županiji i da trebaju imati svoje ime visoko na listi.

Izvor: Šibenik In i Jutarnji list

Izbornik