Zaređen novi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić


U šibenskoj katedrali sv. Jakova u ponedjeljak je zaređen novi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Ceremoniju ređenja, koja je trajala gotovo čitavo jutro, pratilo je više od dvije tisuće vjernika okupljenih u katedrali i na trgu ispred crkve, ali i mnogi predstavnici katoličke i pravoslavne crkve u Hrvatskoj, među kojima su bili i kardinal Josip Bozanić, kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, nadbiskup metropolit splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

U homiliji, koja je prethodila obredu ređenja, kardinal Bozanić je istaknuo da šibenska katedrala čuva neugasivu kršćansku baštinu, živi spomen svjedočanstva vjere i služenja istini Evanđelja. Podsjetio kako se ceremonija odvija na dan obilježavanja blagdana sv. Jakova, jednog od Isusovih apostola, koji je isprva, po svojoj majci, tražio da zajedno s bratom Ivanom sjedi uz Učitelja u Isusovom kraljevstvu, da bi prvi od apostola mučeničkom smrću potvrdio spremnost da pije čašu koju je i Isus pio.

Obraćajući se novom šibenskom biskupu, kardinal Bozanić je istaknuo kako je Isus Krist njega pozvao i po papi Franji poslao Crkvi šibenskoj da bi, poput svetog Jakova, s biskupskim štapom i Evanđeljem, zajedno s narodom, hodočastio na putu kršćanskoga života.

Kardinal Bozanić je naveo i da biskup mora imati brojne kvalitete te da poglavito treba biti čovjek koji je usmjeren na Boga, koji je u Isusu Kristu očitovao svoju brigu i ljubav prema čovjeku. “Biskup treba biti čovjek kojemu su na srcu ljudi, koji suosjeća s ljudima, koji se otvara zovu ljudskih potreba, ili jednostavnije – čovjek za druge”, naglasio je te dodao kako se od biskupa očekuje da bude zahvaćen onom svetom brigom, onim svetim zauzimanjem što ga Bog ima prema ljudima.

Podsjećajući kako se čovjek koji živi vjeru u Crkvi često suočava s dominirajućim stavovima ovoga svijeta koji su ponekad izrazito netolerantni, kardinal je naglasio kako upravo to od biskupa, kad su u pitanju evanđeoske vrednote, traži posebnu hrabrost, odlučnost i jasnoću. S tim u vezi Bozanić je citirao blaženog Alojzija Stepinca navodeći kako je ‘jedno od najvećih zala našega vremena osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života’.

Kardinal Bozanić potom je novozaređenom biskupu Rogiću pomazao glavu svetim uljem krizme i predao mu evanđelistar. Na ruku mu je stavio prsten, a na glavu mitru te mu predao i pastirski štap, otprativši ga do njegove nove katedre.

Novoimenovani šibenski biskup, msgr. Tomislav Rogić, rodom je iz Senja. Obnašao je različite službe, većinom u Gospićko-senjskoj biskupiji, a biskupsko ga je imenovanje zateklo ma mjestu upravitelja svetišta Hrvatskih mučenika na Udbini. U svojem pastoralnom radu prepoznatljiv je po širini, osjećaju prema najmlađima, obiteljima, starijima, potrebitima, osobito prema hrvatskim braniteljima. Tradiciju oplemenjuje suvremenim izazovima, a evanđelje “provlači i naviješta” kroz život onih koji su mu na putu.

U daljnjem djelovanju je njegovo biskupsko geslo “Sve i u svemu Krist”.

Iz Knina su od političkih predstavnika ređenju novog biskupa nazočili saborska zastupnica Josipa Rimac, dožupan Tomislav Vrdoljak i gradonačelnik Nikola Blažević.

Izvor: HINA; Facebook

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL; Šibenik In; Šibenski portal; Facebook

Izbornik