Foto: Otvorena izložba slika Želimira Fišića.


Piše: Ivana Mikulić Sarić

U galeriji Kninskog muzeja otvorena je izložba slika akademskog grafičara Želimira Fišića.

Želimir Fišić diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Igora Dragičevića 2002. godine. Imao je 15 samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radi na mjestu profesora stručnih predmeta u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku. U Galeriji je izložio radove nastale u razdoblju od 2003. do 2016. godine. Radi se o dva ciklusa radova: «Rust never sleeps» i «Prolaznici».

U ciklusu Prolaznici prikazuje vizualnu stvarnost poslijeratnog društva kroz raspadnute fasade, oronule zidove, građevinske konstrukcije i strojeve koji poprimaju antropomorfne karakteristike. Eksterijeri gradilišta, željeznički kolodvori i prometna infrastrukutura u kojima se odvija ljudska drama čvrsto su se ukorjenili u njegovom radu i postali dio osobne ikonografije. Minorizira ljudsko postojanje fizičkim smanjivanjem dimenzija ljudskog lika i potenciranjem veličine strojeva, ali i simbolički jer postiže osjećaje otuđenosti, tjeskobe i usamljenosti koji su svojstveni suvremenom čovjeku. Likovi u odlasku, s leđa, bez lica i identiteta jedini su tragovi ljudskog života u ogoljenim konstrukcijama.

U ciklusu Rust never sleeps radove objedinjuju dehumanizirani prostori  u kojima su glavni protagonisti propala, istrošena vozila prepuštena raspadanju tijekom vremena. Ponovo niskim očištem postavlja promatrača u inferioran položaj spram predmeta i manipulira psihološkim doživljajem prostora slike postižući osjećaj melankolije i beznađa. Nadgrađuje značenja strojeva kao materijalnih stvari, bez kojih je suvremeni ljudski život nemoguć, u žive tragove prošlosti koji svjedoče o veličanstvenosti ali i propasti minulog vremena.

Posjetiteljima izložbe se uvodnim riječima obratila Katarina Gugo, viša kustosica, o izložbi je govorila Ivana Mikulić Sarić, kustosica galerijskog odjela, a izložbu je otvorila Ivanka Brekalo članica upravnog vijeća Kninskog muzeja.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik