• Naslovna
  • Politika
  • Lokalni izbori 2013: Intervju s kandidatkinjom HDZ-a za kninsku gradonačelnicu Josipom Rimac

Lokalni izbori 2013: Intervju s kandidatkinjom HDZ-a za kninsku gradonačelnicu Josipom Rimac


Josipa RimacKoja su temeljna obećanja HDZ-a i vas kao kandidatkinje za gradonačelnicu za predstojeće izbore?

Olako vjerovanje nerealnim obećanjima na razini države dovelo nas je u neizdrživu situaciju u kojoj se remen, ali i ponos hrvatskog čovjeka steže do granice koju više ne možemo idržati. Mi u HDZ-u nismo poput naših političkih protivnika jer vam ne govorimo ono što želite čuti. Mi i danas odgovorno obećavamo da ćemo zajedno raditi kako bi život svih građana Knina bio dostojan čovjeka i tom cilju ćemo usmjeriti sve naše potencijale.

Po pitanju razvoja gospodarstva u Kninu koje su vaše glavne smjernice i planovi?

Iako smo u nezavidnom položaju po pitanju cestovne povezanosti uspjeli smo napraviti dobar gospodarski pomak što se vidi i po činjenici da nas je Forbes uvrstio kao peti grad koji pokreće Hrvatsku.

Naravno, nastavit ćemo gdje smo stali te i dalje stvarati uvjet za razvoj gospodarstva u gradu.

U suradnji s Maticom izradit će se Strategija gospodarskog razvoja Grada Knina do 2020. godine s ciljem  iskorištavanja lokalno raspoloživih prirodnih, kulturno-povijesnih i ljudskih potencijala na principima uravnoteženog održivog razvoja. Aktivnostima poduzeća Matica pružit će se sveobuhvatna podrška malom poduzetništvu u okruženju kroz pružanje usluga savjetovanja i izrade različitih tehnološko-investicijskih studija, poslovnih planova i programa ulaganja, stručnih recenzija projekata, analiziranja tržišta, certificiranja i razvijanja proizvoda i usluga i niza drugih aktivnosti. Posebna pozornost posvetit će se projektima za razvoj poljoprivrede, stočarstva i razvoja ruralnog turizma.

Nadalje, iskoristit ćemo energetske potencijale vjetra i sunca, promovirati i poticati instaliranje malih fotonaponskih pa čak i vjetroenergetskih postrojenja na gradske institucije, poslovne i privatne objekte.

Imat ćemo individualan pristup potencijalnim srednjim i velikim investitorima koji su spremni ulagati na širem području grada. Pomoći ćemo u sređivanju dokumentacije, pružiti stručnu pomoć oko projektiranja i provođenja projekata te razvoja novih proizvoda.

U Kninu će zaživjeti i Inovacijsko središte Veleučilišta Marko Marulić koje će kao Tehnološki park predstavljati poveznicu javnog visokoškolskog sustava sa lokalnim gospodarstvom. U okviru infrastrukturno, tehnički i kadrovski izvrsno opremljenog tehnološkog parka radit će se na razvijanju i transferu najnovijih visokotehnoloških rješenja prema lokalnim gospodarskim subjektima čime će se značajno poboljšati njihova konkurentnost, a time i potaknuti ukupan gospodarski razvoj šireg područja.

Osnovat ćemo Agroturistički poslovni akcelerator u cilju uspostave sustava osiguranja daljnjeg razvoja i rasta već postojećim malim poduzetnicima kroz pomoć u analiziranju postojećeg poslovnog portfelja, razvoj i provedbu strateških planova i projekata, razvoj marketinških planova, zajednički nastup na tržištu te pomoć u razvijanju novih proizvoda.

Radit ćemo na razvoju apsorpcijskog kapaciteta lokalnih institucija i gospodarstva za uspješno korištenje EU sredstava i osposobit ćemo mladi visokoeducirani tim za osmišljavanje razvojnih projekata i apliciranje prema EU fondovima.

Oživjet ćemo Veletržnicu za poljoprivredne proizvode i autohtone proizvode područja dalmatinske zagore uz organiziranje sajmenog dana.

Brendirat ćemo i lokalne proizvode osmišljavanjem vizualnog identiteta i kreiranjem brendova lokalnih proizvoda, uz njihovu geografsku zaštitu i zaštitu izvornosti pri institucijama EU. Naglasak ćemo dati na tradiciju i ekološku proizvodnju.

Koji su planovi po pitanju gradske infrastrukture?

Nastaviti ćemo sa obnovom zgrada. Pripremili smo dokumentaciju za 43 zgrade u vrijednosti od 70 milijuna kuna. Obnovit ćemo zgrade gradske uprave,  područne vrtiće te zgrade na tvrđavi gdje ćemo dobiti stalni postav muzeja uz etnografski odjel, arheološki odjel te kulturno-povijesni odjel.

Rekonstruirat ćemo Tomislavovu ulicu te urediti kolnik, hortikulturu i rasvjetu za što će se utrošiti 13 milijuna kuna.

Izgradit ćemo fitness igrališta uz rijeku Krku, urediti dječja igrališta, obnoviti postojeće sportske terene, napraviti biciklističke staze i uređivati i održavati zelene površine.

Što se tiče cestovne povezanosti Knina, za što ćete se zalagati?

Izgradit ćemo južnu obilaznicu grada Knina u vrijednosti od 160 milijuna kuna što će rasteretiti promet kroz grad. U četvorogodišnji plan Hrvatskih cesta ušla je i brza cesta prema Šibeniku. Dogovoreno je da se cesta počinje graditi od Knina. Pozitivno mišljenje dobila je i sjeverna obilaznica grada Knina.

Također ćemo se zalagati i za brzu cestu za spoj na autocestu kod Svetog Roka.

Koji su uspjesi u radu i pozitivni događaji za grad Knin obilježili vaš protekli mandat? 

U četvorogodišnjem mandatu koji je iza mene u Knin je investirano 340 milijuna kuna, a otvoreno je preko 800 radnih mjesta. Pokušat ću nabrojiti neke od najvažnijih projekata koji su u zadnje četiri godine realizirani ili su u realizaciji ili su odobreni i slijedi njihova provedba.

Obnovili smo 20 zgrada u vrijednosti od 33 milijuna kuna, napravili smo rekonstrukciju komunalne infrastrukture u Tuđmanovoj i Zvonimirovoj u vrijednosti od 13 milijuna kuna, rekonstruirali smo crpnu stanicu Stari grad u vrijednosti od 5 milijuna kuna, pri kraju smo provedbe IPA Projekta poboljšanja sustava vodoopskrbe i odvodnje vrijednog 85 milijuna kuna, obnovljena je cesta prema Biskupiji u što je utrošeno 19 milijuna kuna te cesta Stara straža – Pađene u što je utrošeno 13 milijuna kuna, izgrađen je Spomenik hrvatske pobjede vrijedan 7,5 milijuna kuna, započela je gradnja studentskog doma vrijedna 16 milijuna kuna, započela je gradnja crkve vrijedna 27 milijuna kuna, odobren je projekt sanacije odlagališta Mala Promina vrijedan 22 milijuna kuna, a u kninsku bolnicu uloženo je 20 milijuna kuna. Tu je i projekt sanacije crpne stanice Šimića vrelo u vrijednosti od 15 milijuna kuna.

Veleučilištu Marka Marulića izdana je dopusnica za izvođenje specijalističkog diplomskog stručnog studija „Ekonomski i normativni okvir poduzetništva“. Na veleučilištu je do sada diplomiralo 225 studenata, a trenutno ih studira preko 400.

Također, dodijeljeno je preko dvije tisuće darovnica za stanove i kuće hrvatskim braniteljima i ostalim građanima. U proteklom mandatu ustrojili smo i tim hitne medicinske pomoći.

Dali smo i potporu DIV-u oslobađanjem od komunalnog doprinosa što se vratilo sa 336 novozaposlenih.

Sve su to uspjesi i pozitivni događaji koji nam daju vjeru da ovaj grad možemo učiniti još ljepšim mjestom za življenje.

Izbornik