• Naslovna
  • Sport
  • Video: Let kninskih paraglajdera; Petković: Let kao duhovno iskustvo

Video: Let kninskih paraglajdera; Petković: Let kao duhovno iskustvo


Kninjani Ivan Petković Ćelo i Marin Veža prošloga su vikenda otišli u Bosansko Grahovo napraviti let paraglajderom. Zbog smjera vjetra i vremenskih prilika, planina Jadovnik je bila logičan izbor za taj dan, kaže nam Ivan, inače student digitalnog marketinga koji se ovim sportom bavi dugo.

Let kao duhovno iskustvo: “Znam zašto ptice pjevuše”

– Bavim se paraglajdingom već desetak godina. To je jedan prekrasan sport. Svaki let doživljavam kao duhovno iskustvo. Letjeti na komadu platna u udobnoj sjedalici nošen prirodnim termalnim i dinamičnim strujama zraka za mene predstavlja apsolutnu slobodu uma i tijela, svojevrsnu ekstazu. Dok letim, svi problemi nestanu, odozgo se svijet čini tako malen i prekrasno nestvaran. Ako ste se ikada zapitali zašto ptice cvrkuću i pjevuše, ja mislim da znam odgovor – poetično nam približava svoj hobi Ivan.

Siguran sport ako se držite pravila

Paraglajding je vrlo siguran sport ako se držte pravila letenja, a uz to je potrebna kvalitetna obuka za pilota parajedrilice te prikladna oprema, kaže nam kninski letač.

– Ako se držite pravila možete letjeti 100 godina i neće vam dlaka s glave faliti. No, priznajem, ja sam imao nesreću prije nekoliko godina. Bio sam mlad i previše samouvjeren i letio sam mimo pravila te sam doživio pad – priznaje Petković koji je sudjelovao na brojnim natjecanjima kako u Hrvatskoj tako i vani te osvojio i nekoliko medalja u preciznom slijetanju.

Više se ne natječe, a paraglajding mu je hobi.  Uz to bavi se fotografijom i videografijom, a video koji možete vidjeti njegovo je djelo. Smatra da bi letenje paraglajdingom mogla postati kninska turistička atrakcija.

Jednog dana Knin bi mogao vrviti od turista koji lete s Dinare

– Što se tiče Knina, mi imamo Bogom dane terene za bavljenje ovim sportom. Mislim da bi zajedničkim snagama i trudom mogli doći do toga da jednoga dana Knin vrvi od turista koji lete s Dinare – veli kninski paraglajder i daje prijedlog za obogaćivanje kninske turističke ponude.

Dinara kao meka aktivnog turizma

– Možda zvučim preoptimsitično, ali s obzirom da sam obišao svijeta i uvidio kakvi tereni su na cijeni, duboko vjerujem da mi možemo našu Dinaru pretvoriti u meku aktivnog turizma i to ne samo kroz paraglajding, nego i kroz biciklizam, planinarenje, penjanje uz stijene te slične aktivne sportove. Vjerujem da bi se Knin u budućnosti mogao uvelike oslanajti na aktivni turizam kao izvor radnih mjesta i prihoda. Nije potrebno puno da bi se stvari pokrenule u pravom smjeru. Za početak, gradski oci bi trebali dati vjetra u leđa nama entuzijstima i našim projektima kako bi zajedničkim snagama to izgurali nabolje – vizionarski nam je ispričao Ivan Petković i najavio uskoro i video snimku leta s Dinare.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik