Dalmatinska panceta i pečenica bit će uskoro zaštićene; Specifikacija se radi na kninskom Veleučilištu


panceta300Do polovice 2014. godine dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica trebali bi postati zaštićeni proizvodi, kazala je danas na edukacijskom skupu u Kninu voditeljica projektnog tima projekata „Dalmatinska pečenica“ i „Dalmatinska panceta“, Marina Krvavica, prodekanica kninskog Veleučilišta.

– Radi se o zaštiti zemljopisnog porijekla dalmatinske pancete i pečenice po važećim zakonima. Za zaštitu pancete bit će odgovorna Udruga Dalmatinski pršut iz Splita, a za zaštitu pečenice Udruga proizvođača drniškog pršuta iz Drniša. Veleučilište, odnosno naš projektni tim priprema specifikaciju koja će biti gotova do kraja ove godine. Nakon toga sve ide u proceduru, a polovicom iduće godine trebali bi imati zaštićene proizvode. Do sada smo obavili tehnološka istraživanja, nakon čega ide senzorika proizvoda i neke kemijske analize te, na kraju, izrada specifikacije – izvijestila je voditeljica projektnog tima Marina Krvavica naglasivši da će se realizacijom ovog projekta doprinijeti boljoj gastronomskoj slici Hrvatske.

– Mi kao zemlja ne možemo konkurirati količinom nego samo kvalitetom, odnosno posebnošću. Možda još nismo dovoljno prepoznati u svijetu po pitanju gastronomskog identiteta, no da imamo bogat identitet, definitivno imamo. Mi ovim projektom doprinosimo boljoj gastronomskoj slici Hrvatske, a uz to, svi koji proizvode dalmatinsku pancetu i pečenicu, da bi stavili etiketu, morat će kod proizvodnje poštivati našu specifikaciju – kazala je prodekanica kninskog Veleučilišta dodavši da se paralelno s ovim projektom radi i na zaštiti izvornosti dalmatinske janjetine.

U okviru edukacijskog skupa u Kninu održana je senzorna procjena dalmatinske pečenice i dalmatinske pancete od strane stručnog i potrošačkog panela te predavanje doc. dr. sc.  Jelene Đugum iz Ministarstva poljoprivrede o zakonodavstvu u području registracije, izvornosti, zemljopisnog porijekla i tradicionalnog ugleda proizvoda te novostima u tom području vezanima za ulazak Hrvatske u EU.

Izbornik