• Naslovna
  • Kultura
  • Predstavljena monografija Pet hrvatskih kraljevskih gradova

Predstavljena monografija Pet hrvatskih kraljevskih gradova


Na kninskoj tvrđavi danas je predstavljena monografija Pet hrvatskih kraljevskih gradova.

Na 170 stranica monografije prezentirana je povijest Nina, Tomislavgrada, Biograda na moru, Solina i Knina, a zbog izuzetne važnosti ovih gradova, ovo djelo zapravo predstavlja povijest Hrvatske.

Dio o Kninu uredio je Ante Nadomir Tadić Šutra koji je i predstavio osnovne podatke o knjizi.

Monografija nam može biti na ponos, kazao je kninski gradonačelnik Nikola Blažević.

– Ova monografija služi svima nama na ponos i čast i mi ćemo je poklanjati kao vrijedan poklon našim najvažnijim gostima, ali i upoznati mlade naraštaje s ovim vrijednim djelom – istaknuo je gradonačelnik Knina.

Uz gradonačelnika Knina Nikolu Blaževića, nazočnima su se obratili i gradonačelnik Solina Blaženko Boban, načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin te gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez .

Na predstavljanju je bila i saborska zastupnica Josipa Rimac koja je bila gradonačelnica Knina kada je projekt monografije pokrenut. Obećala je da će se knjiga uskoro predstaviti u Hrvatskom Saboru.

– Već sutra ćemo dogovoriti s predsjednikom Sabora slobodni termin za predstavljanje monografije. Također, imamo u planu da u drugom izdanju knjige imamo i preostala dva hrvatska kraljevska grada, Šibenik i Jajce – najavila je saborska zastupnica Rimac.

Monografiji je inače prethodila Povelja o prijateljstvu i suradnji pet hrvatskih kraljevskih gradova koja će se nastaviti i na drugim projektima. Na današnjem predstavljanju doznali smo kako prijateljstvo i bratstvo ovih gradova nije samo formalno i protokolarno. Naime, gradonačelnici pet gradova kao i donedavna kninska gradonačelnica Josipa Rimac otkrili su prisutnima kako se međusobno oslovljavaju sa “brate” i “sestro”.

Prije samoga predstavljanja knjige, kratko predavanje o hrvatskoj povijesti održao je uvodničar monografije, mladi kninski profesor Goran Mrnjavac.

Goste su zabavljali Kraljevski tamburaši.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik