• Naslovna
  • Društvo
  • Ministrica rada i doministar socijalne politike u Kninu na predstavljanju programa vrijednog 43 milijuna eura

Ministrica rada i doministar socijalne politike u Kninu na predstavljanju programa vrijednog 43 milijuna eura


Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić i zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić bili su danas u Kninu na predstavljanju EU socijalnog programa za Hrvatsku vrijednog 43 milijuna kuna.

Od tih sredstava 36,6 milijuna eura osigurao je Fond EU za najpotrebitije, a ostatak je osiguran iz hrvatskog proračuna. Za povlačenje sredstava moći će aplicirati institucije, organizacije i udruge u Hrvatskoj koje se bave humanitarnim radom i socijalnom skrbi, a za provedbu programa bit će nadležni Ministarstvo socijalne politike i mladih i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Kada se novac odobri neće se moći direktno proslijeđivati potrebitima. Naime, program pomoći podrazumijevat će dodjelu hrane i materijalnih sredstava, otkrila je ministrica rada Nada Šikić

– Program će obuhvatiti dodjelu hrane i materijalnih sredstava te dodjelu asistenata za one koji su u najgorem socijalnom položaju.  Ipak se nadam da uskoro nećemo dolaziti sa socijalnim mjerama nego s razvojnim projektima – kazala je ministrica i dodala kako očekuje da će njeno ministarstvo iz fondova EU povući dvije milijarde kuna.

Zamjenik ministrice socijalne politike Ante Babić kazao je kako je cilj programa koji je danas prezentiran u Kninu smanjiti siromaštvo te povećati socijalnu koheziju i socijalnu uključenost,  odnosno uključivanje  ljudi na tržište rada.

Saborska zastupnica Josipa Rimac poručila je ministrici Šikić i doministru Babiću kako očekuje da oni budu glas Knina u Vladi, ali i da budu kreatori nove politike prema jedinicama lokalne samouprave, što će podrazumijevati i promjenu kriterija za određivanje indeksa razvijenosti.

Gradonačelnik Knina Nikola Blažević podsjetio je da je ovo posjet trećeg ministra u zadnjih mjesec dana što znači da je došla Vlada koja napokon ima sluha za Knin. Dodao je kako u Kninu djeluju institucije i organizacije koje imaju snagu aplicirati i provesti aktivnosti  u okviru danas prezentiranog projekta.

Program u Kninu prezentiran je predstavnicima organizacija i institucija koje se bave humanitarnim radom i socijalnom skrbi iz Knina, ali i iz nekoliko drugih gradova poput Drniša i Imotskog.

Prije same prezentacije programa ministrica Šikić i doministar Babić sastali su se sa saborskom zastupnicom Josipom Rimac, gradonačelnikom Nikolom Blaževićem sa suradnicima te dožupanom Tomislavom Vrdoljakom.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik