EU Program koji Kninu donosi 25 milijuna €: Započele aktivnosti; Koordinator Josipa Rimac


Gradu Kninu je prošle godine odobreno 25 milijuna eura iz EU fondova, a u okviru Programa integralne fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenom područjima. Da bi novac počeo „sjedati na račun“, potrebno je odraditi planiranje te administrativne, dokumentacijske i projektne aktivnosti koje zahtijevaju pedantna pravila EU.

U Kninu ne čekaju po tom pitanju i „najdalje su otišli“ od svih ostalih gradova kojima je EU novac odobren.

Tako su ovoga tjedna održani prvi sastanci članova Partnerstva za Intervencijski plan i tematskih skupina kao daljnji korak u realizaciji. Tko su sve članovi spomenutog Partnerstva možete vidjeti OVDJE.

Za koordinatora u radu Partnerstva koji surađuje i koordinira sa svim dionicima u izradi Intervencijskog plana Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije imenovana je Josipa Rimac, zastupnica u Hrvatskom saboru i bivša gradonačelnica Grada Knina, a za njezinog zamjenika, imenovan je Slaven Ivić, zamjenik gradonačelnika Grada Knina.

Za potrebu operativne analize ustrojeno je šest tematskih skupina i to za poljoprivredu i ruralni razvoj; mobilnost, promet i stanovanje; okoliš i upravljanje prirodnim resursima; industriju, poduzetništvo i poduzetničku infrastrukturu; društvene djelatnosti, usluge u zajednici, odgoj i obrazovanje te kulturno naslijeđe i turizam.

U cilju početka realizacije Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenom području, prvi radni sastanak u Kninu je održan 20. siječnja ove godine. Sastanak su organizirali Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i predstavnici tvrtke ”WYG savjetovanje” koja pruža tehničku pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave u osiguranju vlastitog učešća u provedbi projekata financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Radi se o Programu koji će se provoditi u pet gradova u Republici Hrvatskoj i to u Kninu, Benkovcu, Vukovaru, Petrinji i Belom Manastiru. Kako je Grad Knin u realizaciji Programa najdalje odmakao izradivši Case study te je prvi potpisao odluku kojom je predbilježen za povlačenje 25 milijuna eura za realizaciju Programa ostalim gradovima poslužit će kao pilot projekt.

Projekt Grada Knina koji se namjerava realizirati u sklopu ovog Programa i za koji su sredstava osigurana u Europskom fondu za regionalni razvoj i Europskom socijalnom fondu, obuhvaća četiri etape: kupnju i uređenje objekata u staroj jezgri, uređenje tvrđave, pješačko-biciklističke staze uz rijeku Krku i Inovacijsko središte.

Uređenje tvrđave koja je ujedno najveća u Republici Hrvatskoj i druga po redu u Europi planira se kroz renoviranje postojećeg ugostiteljskog objekta s izgradnjom četiri nove terase, izgradnju ljetne pozornice, odnosno amfiteatra, uređenje sjevernog djela tvrđave s dvije rezidenciji koji se planira posvetiti kralju Zvonimiru i kraljici Jeleni te uvođenje novog klasičnog i prirodnog osvjetljenja.

Kroz kupnju i uređenje objekata u staroj jezgri planira se obnavljanje i prenamjena tih objekata u stambene kapacitete, izgradnju hostela, smještaj kadrova te otvaranje prodajnih mjesta brojnih OPG-ova sa tradicionalnom ponudom.

U daljnjoj etapi naglasak je na obnovi pješačko-biciklističke staze uz rijeku Krku. Učinak ove investicije je približavanje Krke građanima i turistima. Iako se ovim tretiranjem Krke neće ostvariti povrat sredstava predmetne investicije ipak će se upotpuniti ugođaj boravka u prirodi i doprinijeti zaštiti same rijeke Krke.
Procjena o modelu i potrebi uključivanja projekta Inovacijskog središta u predmetni Program izvršit će se naknadno.

izvor: knin.hr

Izbornik