• Naslovna
  • Društvo
  • Pismo branitelja liječnicima iz Domovinskog rata: Spriječite veliki pomor branitelja

Pismo branitelja liječnicima iz Domovinskog rata: Spriječite veliki pomor branitelja


Tomislav ČolakKoordinacija braniteljskih udruga grada Knina uputila je otvoreno pismo liječnicima koji su sudjelovali u domovinskom ratu da istraže zbog čega branitelji umiru s prosječno 51 godinom starosti te da spriječe veliki pomor braniteljske populacije.

„Bolesti za koje vjerujemo da su posljedica našeg sudjelovanja u hrvatskom domovinskom ratu i izlaganja dugotrajnom ratnom stresu izazvale su veliki pomor kod braniteljske populacije.  Najviše umiremo od raznih oblika tumora, a potom od bolesti cirkulacijskog sustava poput infarkta i moždanog udara. Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, od 1998, godine  do 31. 10. 2015. godine umrlo je 39.105 hrvatskih branitelja prosječno doživljene životne dobi 50,9 godina. Brojka je još i veća, jer su u ovaj broj uračunati samo oni hrvatski branitelji koji su od Ministarstva zatražili refundaciju troškova pogreba i vojne počasti“, upozorava se u pismu koje potpisuje predsjedavajući Koordinacije Tomislav Čolak.

Nadležne institucije poput Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva zdravlja po ovom krucijalnom pitanju za hrvatske branitelje rade nedovoljno, tvrde kninski branitelji.

„Ministarstvo hrvatskih branitelja od lipnja 2012. godine samo provodi razne faze projekta nazvanog ‘Uzroci pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja’, pritom ništa ne poduzimajući osim obećanja da će nakon završetka zadnje faze projekta, zavisno od dobivenih rezultata, predložiti preventivne pristupe kroz sustav sistematskih pregleda, promoviranje ciljanih pretraga te ciljani probir za bolesti s najvećom smrtnošću. Ministarstvo zdravlja utemeljilo je takozvane veteranske bolnice postavivši samo ploče na postojeće bolnice u Zaboku, Kninu i Vukovaru, bez ikakvog plana o liječenju hrvatskih branitelja.  Mi, nažalost, više vremena nemamo, svakodnevno obolijevamo i mladi umiremo. Zanima nas može li se to spriječiti i mogu li se naši životi produljiti i spasiti“, pitaju javno kninski branitelji te upućuju apel liječnicima koji su sudjelovali u domovinskom ratu.

„Smatramo, radi boljeg uvida u situaciju, da se odmah mora istražiti smrt ovih 39.105 hrvatskih branitelja te istražiti je li njihova  duljina sudjelovanja u hrvatskom domovinskom ratu utjecala na pojavnost određenih bolesti i njihovu preranu smrt. Liječnici, sudionici hrvatskog domovinskog rata, naši ratni drugovi, upućujemo vam apel ne samo za naše zdravlje, nego za naš život.  Kao što smo vam vjerovali u hrvatskom domovinskom ratu, vjerujemo u vas i danas, jer znamo da nas nećete iznevjeriti.“, apeliraju kninski branitelji.

Cijelo otvoreno pismo možete pročitati OVDJE

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik