Most u Raškovićima dobio odbijenicu Hrvatskih voda


Raškovići-most-na-Butižnici-Foto-FB-Ekološka-udruga-KrkaIzvor: TRIS portal (autor: Hrvoslav Pavić)

Most u Raškovićima kraj Knina, ruševna i opasna građevina iz 1954. godine kojom preko rijeke Butižnice pastiri svakodnevno gone stoku na ispašu, a djeca njome jure na seosko igralište, dobio je danas odbijenicu iz Hrvatskih voda, javne ustanove za upravljanje vodama kojoj je na čelu SDP-ov ministar Tihomir Jakovina.

Mještani Raškovića i ekolozi, naime, već duže vrijeme upozoravaju Grad Knin i Hrvatske vode da je stabilnost ovog mosta narušena uslijed erozivnog djelovanja rijeke. Kako je regulacija vodotoka u nadležnosti Hrvatskih voda, Grad Knin je u svibnju ove godine, dok je još gradonačelnica bila današnja HDZ-ova kandidatkinja za potpredsjednicu vlade Josipa Rimac, Hrvatskim vodama predložio da zajednički financiraju popravak. No, danas iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskih voda saznajemo kako ova javna ustanova most smatra nelegalnom građevinom na njihovom terenu, koja je u nadležnosti lokalne samouprave.

Odgovor Hrvatskih voda prenosimo u cijelosti: Poštovani, u nastavku prosljeđujemo odgovor; Hrvatske vode upravljaju javnim vodnim dobrom, kao i vodnim građevinama u vlasništvu Republike Hrvatske, a sve sukladno Zakonu o vodama. U konkretnom slučaju radi se mostu koji nije u nadležnosti Hrvatskih voda, jer se ne radi o vodnoj građevini, a isti je u nadležnosti lokalne samouprave. Predmetna građevina je nelegalni objekt izgrađen na javnom vodnom dobru bez projekta i potrebnih dozvola. S poštovanjem, HRVATSKE VODE Služba za odnose s javnošću.

Raškovićani su razočarani ovakvim stavom Hrvatskih voda. I dalje pozivaju i jednu i drugu stranu da prihvate njihovu zamolbu, ali bit će zadovoljni ako se posla prihvati bilo tko, samo da oni i njihova djeca mogu sigurno preko Butižnice. I mole da to bude što prije, jer je most u rasulu i bujice prijete da odnesu njegove sastavne dijelove.

Izbornik