Konferencija za novinare gradonačelnika: Izbori imaju veliki značaj za Knin


20151104_110244Otkako obavlja dužnost gradonačelnika Grada Knina prvi put je danas konferenciju za novinare imao Nikola Blažević predstavivši gradske projekte i aktivnosti. Ovakva interakcija s javnošću bit će, obećao je, redovna i održavat će se najmanje jednom u dva mjeseca.

Govoreći o dinamici radova na kapitalnim gradskim projektima, izvijestio je kako se radovi u Tomislavovoj ulici privode kraju.

Tomislavova gotova do kraja ovog mjeseca

– U drugom dijelu obnove ove ulice trenutačno se izvode radovi na zamjeni azbestno cementne vodovodne cijevi koja se nalazi na lijevoj strani trase te na izvedbi kućnih priključaka. Ti radovi privode se kraju, a već je izvršeno asfaltiranje nogostupa na desnoj strani ulice. Ovaj tjedan će se započeti sa izradom završnog sloja kolnika nakon čega će se izvesti i asfaltiranje nogostupa na lijevoj strani trase. Nadam se da ćemo do kraja ovoga mjeseca, ako ne i prije, imati gotove radove u Tomislavovoj ulici – izvijestio je Blažević i zamolio vozače i pješake na oprez pri prometovanju tom ulicom. Također je apelirao na vozače da ne parkiraju vozila na nogostup jer se na taj način oštećuje. Dodao je i kako će se provesti određene mjere kako bi se to spriječilo.

Osvrnuo se i na dinamiku IPA projekta koji traje već četiri godine.

IPA projekt će se kompletno dovršiti do kraja 2016. godine

– Što se IPA projekta tiče, još nisu završene Gunjačine skale i nekoliko lokacija na kojima se mora izvršiti prespajanje sa stare mreže na novu i to onda kada uređaj za pročišćavanje bude u funkciji. Izvođač mora i ukloniti nedostatke koji su se pojavili nakon napuštanja Gunjačinih skala. Mi smo u intenzivnim kontaktima s EU sektorom Hrvatskih voda kojima je upućen zahtjev za mišljenje o prihvatljivosti sanacije skala upravo kroz ovaj IPA projekt, jer su tom prilikom i oštećene. Čekamo njihov odgovor, a ukoliko ne dođe do dogovora, sanacija će se ugovoriti odvojeno. Što se tiče uređaja, radovi su u tijeku i očekujemo njihov završetak u kolovozu 2016. godine, a do kraja iduće godine očekujemo da će kompletan IPA projekt biti dovršen – kazao je gradonačelnik.

Studentski dom na proljeće

Privode se kraju i radovi na adaptaciji zgrada studentskog doma i knjižnice, a prvi čovjek kninske gradske uprave najavio je kako će zgrade biti u funkciji na proljeće iduće godine.

Po pitanju odobrenih 25 milijuna eura iz Europskih fondova Blažević je izvijestio kako slijedi rješavanje brojnih administrativnih pitanja, a same projektne aktivnosti provodit će se od polovice 2017. do 2020. godine.

Dodao je kako Knin polako postaje konkurentna turistička destinacija, kako po pitanju valoriziranja prirodnih ljepota, tako i po pitanju oživljavanja kulturno povijesnog turizma te vjerskog turizma.

Na novinarsko pitanje o značaju predstojećih parlamentarnih izbora za grad Knin, Blažević je istaknuo kako je taj značaj velik.

Domoljubna koalicija donijet će puno više dobroga za Knin

– Za Knin izbori imaju veliki značaj. Analizirajući rad ove Vlade u prethodne četiri godine usuđujem se reći da nisu napravili ništa od onog što su obećali i da je njihova pomoć bila vrlo slabašna. Prepoznao sam i kao građanin i kao dužnosnik da će program HDZ-a i Domoljubne koalicije donijeti puno više dobroga ovim područjima nego je to bilo do sada – ustvrdio je Blažević.

Zbog poteza aktualne vlasti, situacija u gradu nikad nije bila gora, upozorio je.

Ne možemo sa sigurnošću predvidjeti punjenje proračuna do kraja godine

– Zbog novog poreznog režima kojega je uvela aktualna vlast situacija nikad nije bila gora. Grad Knin je ranijih godina raspolagao prihodima od opće namjene, a danas te prihode raspoređuje središnja državna vlast i oni nam daju onoliko koliko misle da treba. Decentralizirane su brojne funkcije što znači da imamo sve više obaveza kao jedinica lokalne samouprave, a sredstva nisu decentralizirana. Mi smo od ove godine postali i obveznici povrata poreza na dohodak. Uglavnom je našim građanima porez vraćen, no to nije dovršeno do kraja tako da ne možemo sa sigurnošću predvidjeti ni kako će teći punjenje proračuna do kraja ove godine, a da ne govorim o proračunu za 2016. godinu – kazao je kninski gradonačelnik.

Knin treba državnu vlast sa senzibilitetom za mala mjesta i potpomognuta područja, naglasio je.

Blažević priželjkuje propise koji će gradovima dati više kreativnih mogućnosti

– Mi u malim mjestima i potpomognutim područjima očekujemo državnu vlast koja će pokazati više senzibiliteta za naša područja. Očekujemo vlast koja će donositi zakone s kvalitetnijom regionalnom politikom i zakone, propise i mjere koji će pogodovati stanovnicima da lakše dođu do posla i ne odlaze u treće zemlje, a investitorima da imaju bolju poduzetničku klimu. Priželjkujem propise koji će dati više kreativnih mogućnosti jedinicama lokalne samouprave, uz kapitalne potpore koje smo imali i ranijih godina – izrazio je nadu kninski gradonačelnik.

Izbornik