O knjizi „885 dana rata“


predstavljanje 1Već smo u zbirnom izvještaju s proslave Oluje izvijestili da je u srijedu u Muzeju Oluja ’95 predstavljena knjiga „885 dana rata“.

Knjiga necenzurirano donosi privatnu korespodenciju obitelji Gugo za vrijeme domovinskog rata. Posebnu vrijednost ovom djelu daje iskrenost u iznošenju obiteljske intime, ali još više to je vrijedan dokument jer čitatelju daje na uvid situaciju koja je tad vladala, kako u Kninu gdje su bili roditelji Katarine Gugo, tako i u Zadru gdje je ona za vrijeme domovinskog rata studirala.

O knjizi su govorili priređivači Katarina Gugo i Marin Buovac te ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Anze Nazor.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji je i sunakladnik knjige, dr. sc. Ante Nazor ukazao je na važnost dokumentacije koja je objavljena. Potvrdio je i vrijednost objavljenih pisama.

– Katarina je posvetila knjigu svojoj obitelji, mještanima Guga i svim prognanim Kninjanima, no može se reći da je ona posvećena i svim članovima obitelji koje je rat 1990-ih odvojio od njihovih najmilijih – istaknuo je dr. Nazor.

Kao jedan od priređivača knjige, Katarina Gugo pojasnila je kako je došlo do objave pisama.

– Objava pisama je rezultat jedne kolegijalne suradnje između mene i kolege Marina Buovca kojemu sam rekla za pisma i za ideju o objavi istih. Ubrzo smo krenuli skenirati pisma i ostalu brojnu građu, pisati objašnjenja i pripremati ih u formu knjige, koja je od svog začetka do izlaska iz tiska doživjela znatna poboljšanja – kazala je Katarina Gugo.

Dan je i odgovor na pitanje zašto su se pisma objavila tek sad, nakon 24 godine. Patnja Katarininih roditelja u okupiranom Kninu bila je velika. Pisma puno govore o nestašici, gladi i psihičkom zlostavljanju. Iz toga razloga je Katarina htjela da se pisma objave i da budu opomena budućim naraštajima da se takvo što nikad nigdje ne dogodi.

Na predstavljanju se obratio i drugi priređivač, Marin Buovac koji je istaknuo važnost pisama kako bi se rekonstruirala ratna zbivanja u Kninu, Zadru i drugim gradovima koji se u pismima spominju, a vežu se uz vrijeme od 1991. do 1993. godine.

Ispred nakladnika, Grada Knina obratio se dogradonačelnik Nikola Blažević koji je istaknuo kako je od Grada prepoznata važnost korespodencije za razumijevanje prognaničkog života Kninjana, ali i svih prognanika.

Nakladnik knjige je Grad Knin, a za nakladnika kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Sunakladnik je Hrvatski memorijalno dokumentacijski  centar Domovinskog rata, a za sunakladnika dr. sc.  Ante Nazor. Pomoć u pripremi knjige pružila je i dr. sc. Julija Barunčić-Pletikosić ispred Hrvatskog memorijalno dokumentacijskiog centra Domovinskog rata.

Program predstavljanja knjige vodila je Lidija Mužinić, a gitaru je u pauzama predstavljanja svirao mladi kninski glazbenik Karlo Grubišić.

Autorska prava su vlasništvo Udruge HUK

Izbornik