• Naslovna
  • Kultura
  • Završeni najposjećeniji do sada Zvonimirovi dani; Vrijeme je da počnu izlaziti iz lokalnih okvira

Završeni najposjećeniji do sada Zvonimirovi dani; Vrijeme je da počnu izlaziti iz lokalnih okvira


Sa preko tisuću posjetitelja koji su u subotu navečer pohodili tvrđavu bili su ovo najposjećeniji Zvonimirovi dani do sada.

Silazeći niz kninsku tvrđavu i jedva se probijajući kroz rijeku ljudi na trenutak mi se učinilo kao da sam na Motovun film festivalu, koji se kao i Zvonimirovi dani održava na vrhu brda, u ambijentu srednjeg vijeka, u gradu koji je udaljen od mora, ali i kojega svejedno posjete desetine tisuća ljudi.

I nisam mogao ne zamaštati kako bi bilo lijepo da i Zvonimirovi dani prijeđu lokalne okvire, da programski budu još bogatiji, da traju još dulje i budu omiljeni među domaćim i stranim turistima. Čini mi se da je došlo vrijeme za taj iskorak. Organizatori su bogatiji za iskustva dobre organizacije, imaju potporu lokalne samouprave, imaju dobre povratne informacije od građana te već od iduće godine mogu krenuti u nešto veće.

Uz pravovremenu, jaku i intenzivnu globalnu medijsku promidžbu, uz pronalazak jačih korporacijskih sponzora i logističku podršku susjednih primorskih turističkih zajednica, kninska tvrđava mogla bi uskoro postati pravi turistički hit, a Zvonimirovi dani posjećeni poput Motovun film festivala.

Borbe vitezova, opsada tvrđave i prikaz srednjovjekovnog života u za to najautentičnijem mogućem prostoru u ovom dijelu Europe doista mogu postati pravi turistički brend, ali ne kninski nego hrvatski.

Da ne bi bili nezahvalni, čak i u ovakvoj lokalnoj formi Zvonimirovi dani su puni pogodak i, što je bitno, putokaz na koji način ubuduće treba iskoristiti bogomdanu, lijepu i staru tvrđavu kakvom se malo koji grad u ovom dijelu Europe može podičiti. Ideje o korištenju kninskih turističkih potencijala Zvonimirovim danima su se počele konkretizirati, no, ipak, bila bi šteta da se stagnira i stane na ovome, odnosno da sve ostane na lokalnoj priči.

Poseban štih ovogodišnjim Zvonimirovim danima dali su Zelingradski vitezovi, Dubovački streličari i Kliški uskoci koji su vjerodostojno uprizorili viteške borbe. Autentičnom ugođaju pridonijela je i srednjovjekovna glazba, ali i izvrsni srednjovjekovni kostimi. Ove godine Knin je dobio i povijesnu postrojbu vitezova kralja Zvonimira čije kostime je izradila mlada kninska dizajnerica Gracija Požar. Treba i reći da je sama manifestacija imala i edukativni moment, pa su se najmlađi Kninjani mogli izravno upoznati s poviješću svoga grada, a samim tim i Hrvatske.

Na kraju, sve pohvale entuzijastima i volonterima iz Kulturno umjetničkog društva „Kralj Zvonimir“, a posebno Nadi Hržić bez čije bi nevjerojatne energije manifestaciju teško bilo organizirati te sveprisutnom Pašku Ivanoviću. Naravno, pohvale idu i  ostalim suorganizatorima, Gradu Kninu, gradskoj Turističkoj zajednici i Kninskom muzeju.

Izbornik