Posvećena Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta


Nakon 1775. godine Knin je danas po prvi put dobio novu katoličku crkvu. Posvećena je Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Obred posvete predvodio je biskup šibenski mons. Ante Ivas, a ključ crkve simbolično mu je predala kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

– Naša je zajednica nanovo rođena iz jednoga krsnoga vrela i s istog se stola hrani. Neka okupljena oko istoga oltara raste u duhovni hram i neka je prožima ljubav odozgo. Gradnju crkve smo započeli uz pomoć mnogih dobrotvora i uz velike napore graditelja koji su nekad nadilazili ljudsku izdržljivost. Uz zagovor naše Gospe, na čast Bogu svemogućem, izgradili smo ovu zavjetnu crkvu našoj Gospi upravo uoči 20. obljetnice najslavnije hrvatske pobjede za koju su žrtvovani životi naših najmilijih kojih se i danas prisjećamo.. Danas dok zajedno svjedočimo povijest i očuvanje naše vjere imam čast u ime svih naših sugrađana i u ime svih onih koji sagradiše ovu našu zavjetnu crkvu predati vam ključ da otvorite vrata Gospine crkve, da proslavimo Boga za sreću Hrvata – kazala je kninska gradonačelnica predajući ključeve šibenskom biskupu.

Biskup Ivas se obratio vjernicima, kojih je danas u crkvi i ispred crkve bilo oko dvije tisuće, upozorivši ih da imaju veliku odgovornost.

– Čovjek je hram u kojem Bog želi prebivati. Kakva strašna odgovornost. Hram iz kojega Bog želi djelovati u svijetu, u našim obiteljima, u našoj domovini – kazao je biskup i posebno se osvrnuo na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dana hrvatskih branitelja i 20. Obljetnicu VRO Oluja.

– Sutra ćemo ovdje na kninskoj tvrđavi podignuti pobjednički barjak u spomen i zahvalu svim našim vođama, na čelu s Franjom, našim prvim predsjednikom i svim braniteljima koji su svoju krv i živote žrtvovali za dostojanstven i slobodan život svih žitelja slobodne domovine Hrvatske. A mi danas evo ovdje podižemo kraljevski barjak, križ našega spasitelja Isusa Krista – rekao je biskup Ivas.

U veliki projekt gradnje crkve Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u suradnji sa Šibenskom biskupijom i Gradom Kninom krenula je 25. rujna 2011. godine, a naslov „Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta“ crkva nosi po praliku “Gospe Velikog Zavjeta”, najstarijem poznatom liku Gospe u hrvatskom narodu, pronađenom u Biskupiji kod Knina.

Arhitektonsko rješenje crkve osmislio je Jerko Rošin, a interijer Ante Vrban. Izvođač radova bila je tvrtka Graditelj svratišta. Crkva ima 1100 sjedećih mjesta i jedna od najvećih u Hrvatskoj. Sagrađana je sredstvima hrvatske Vlade, Hrvatske biskupske konferencije, Franjevačke provincije presvetog otkupitelja, Grada Knina i brojnih donatora.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

Izbornik