• Naslovna
  • Društvo
  • Ivica Lučić: Nakon oslobađanja Grahova znali smo da ćemo osloboditi Knin

Ivica Lučić: Nakon oslobađanja Grahova znali smo da ćemo osloboditi Knin


Nakon oslobađanja Grahova, znali smo da ćemo osloboditi Knin, kazao je viši znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest, dr. sc. Ivica Lučić koji je danas u Kninu održao predavanje pod nazivom „Tamo gdje se zameću oluje – Hrvatska obrana Bosne i Hercegovine kao pretpostavka za obranu, osamostaljenje i oslobađanje Republike Hrvatske“.

Govoreći o međusobnom utjecaju Hrvatske i BiH tijekom domovinskog rata, Lučić je podsjetio kako je najviše napada na Hrvatsku bilo iz BiH. Kronološki je govorio o situaciji u BiH, od samih početaka rata, preko Washingtonskog sporazuma i operacija Zima 94 te Skok 1 i 2 do akcije Ljeto 95 koju je označio ključnom.

Osvrnuo se i na akcije Maestral i Južni potez kada su hrvatske snage zauzele Manjaču i došle na 23 kilometra od Banja Luke.

– Mogli smo ih tući kako smo htjeli – kazao je Lučić.

Spomenuo je i osporavanu Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu tvrdeći da je ona osnovana kao izraz solidarnosti prema Hrvatskoj.

– Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana je na dan pada Vukovara, 18. studenoga 1991. godine. Tada Hrvatska nije bila prosperitetna zemlja, tako da je taj čin bio izraz solidarnosti. Treba reći i to da su isti ljudi koji su osnovali HZ Herceg Bosnu u skupštini glasovali za neovisnu i suverenu BiH – podvukao je.

Govoreći o muslimanskoj strani u ratu Lučić je referirao kako su Muslimani ubili 1051 hrvatskog civila, kako je 14 tisuća Hrvata završilo u njihovim logorima te kako je s teritorija kojega su oni kontrolirali protjerano preko pola milijuna ljudi. Njihovog političkog vođu Aliju Izetbegovića naveo je kao krivca za rat između Hrvata i Muslimana.

Za akciju Oluja je rekao da je spriječila genocid i oslobodila Hrvatsku, a reagirao je i na one koji govore o 200 tisuća protjeranih Srba nakon Oluje.

– Ta brojka je puno manja. Ali, čak i da jest tolika, Hrvata je s okupiranih područja Hrvatske i BiH te iz Srbije protjerano 400 tisuća – kazao je Lučić.

Ivica Lučić je hrvatski povjesničar, obavještajac i general. U vrijeme Domovinskoga rata, u BiH je bio načelnik SIS-a HVO-a.

Ispred Grada je uoči današnjeg predavanja goste i predavača pozdravio kninski dogradonačelnik Nikola Blažević.

U prigodnom programu nastupila je ženska pjevačka skupina Golubice.

Predavanje je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO Oluja organizirala Narodna knjižnica Knin.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

Izbornik