• Naslovna
  • Kultura
  • Predstava dramske sekcije HKD Napredak pobrala odlične kritike na 55. FHKA

Predstava dramske sekcije HKD Napredak pobrala odlične kritike na 55. FHKA


plakat_kazaliste(1)Predstava „Ajme meni jadna ti sam“ u izvedbi dramske sekcije HKD Napredak iz Knina pobrala je odlične kritike na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera održanom u Vodicama.

Donosimo komentare članica i članova stručnog žirija, glumice Arete Čurković, kazališnog kritičara Igora Ružića i redatelja Zorana Mužića.

Areta Ćurković pohvalila Katarinu Keser i Božu Anića-Kaligera

“‘Ajme meni jadna ti sam’ je još jedna vesela predstava sa zavičajnom tematikom i  ‘operacijom’ tražeći muža. Moram priznati da kod mene niste imali tako lagan zadatak jer mi  je trebalo da dođem k sebi od predstave koja je izvedena netom prije vas, ali uspjeli ste me  ‘uvući’ u svoju priču. Misija ‘rješavanja’ udavače je puna prijepora, nadigravanja i mudrolija.

Bosanka Manda je glasna, ekspresivna, strastvena i energična na sceni, a pogotovo u odnosu  na svog muža Dalmatinca Roka (igra ga Božo Anić-Kaliger i njega smo nominirali za glavnu  mušku ulogu) koji ima zgodnih igrajućih trenutaka i rješenja spram svoje žene Mande i svih  koji ga okružuju. Recimo, ovdje je isto prisutno plasiranje štoseva, ali u ovoj predstavi to  funkicionira. Zgodno ste zaigrani i to je najvažnije za vašu predstavu.

Svakako bih pohvalila  glumicu Katarinu Keser jer je dobro savladala bosanski izgovor, a da nije otišla u karikaturalnost. Ima simpatičnih detalja, od nacrtanih zulufa do točno i simpatično izigranih  gegova, poput onog kad izvlači stolčić ispod svekrvinih nogu.

No ono što smatram najvrednije za vašu predstavu jest silna količina djece koju ste imali u  predstavi i to dramaturški opravdali kao vašu djecu u predstavi. Zato pozdravljam inicijativu  da su svi u predstavi kad ih već imate jer toj djeci usađujete ljubav prema glumi i to pogotovo  ovoj vašoj iskrenoj jer to radite amaterski bez ikakvog profita osim aplauza publike.“, komentirala je članica žirija, glumica Areta Ćurković.

Igor Ružić: „Jedna od najzabavnijih i najduhovitijih predstava festivala“  

„Jedna od najzabavnijih i najduhovitijih predstava 55. HFKA, s druge strane, uopće nije tek  jeftina zabava i prvoloptaško igranje komedije karaktera kako bi se na prvi pogled moglo  zaključiti.

Zaplet jest baziran na različitim mentalitetima središnjeg para, koji ujedno igra i  režijsko autorski dvojac bez kormilara, ali razlike između Bosanke i Dalmatinca nisu samo to,  ili barem nisu samo to, nego i suptilni komentar svake isključivosti, od vjerske i nacionalne  do, u krajnjoj liniji, i mentalitetne. Publika se zato ne smije razlikama, nego sličnostima, i to je  najveća vrijednost predstave koja ima viškova na svim stranama, ali i jednako toliko zaista  kvalitetno smišljenih gegova, dramskih situacija i igre riječima.

Autorski i izvođački dinamični  duo Katarina Keser i Božo Anić-Kaliger prvaci su o kojima ovisi podiže li se predstava ili pada,  što je u njegovom slučaju dosljedno provedeno dok ona ima ipak malo previše energije i želje  za bivanjem na pozornici da ponekad, kvaliteti i prvenstvu kao njezinoj neospornoj posljedici,  nepotrebno zasjenjuje sve ostale, poput Irene Matas, Slavice Matić, Nikoline Bošnjak i  drugih.“, napisao je o predstavi kazališni kritičar Igor Ružić.

Zoran Mužić: „Kninjane krasi veselje i užitak igre“

„Napredak iz Knina predstavio se šaljivom igrom iz života. Problem je u komunikaciji obitelji  sazdanoj od kombinacije Hrvata iz Dalmacije i Hrvata iz Bosne. Razlike u mentalitetu izvor su  mnogih komičnih situacija s kojima se brojni ansambl dramske sekcije „Napredak“ vrlo  uspješno nosi.

Kninjane krasi brojnost, veselje i užitak igre i usprkos činjenici da svoj scenski uradak ne temelje na provjerenom dramskom djelu, stvaraju tekstualnu podlogu igre koja nije bez satiričkog potencijala. Sve u svemu, nepretenciozno i zabavno“, komentirao je predstavu redatelj Zoran Mužić.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

Izbornik