Građani prijavili zagađenje Krke Ekološkoj udruzi


11261474_10204402291119564_2007900434_nNa rijeci Krki u Kninu jutros je opet zabilježeno zagađenje. Građani su o novom ekološkom incidentu dojavili putem Zelenog telefona Ekološke udruge ‘Krka’. Institucije istražuju događaj.

– Jutros oko osam sati na naš Zeleni telefon 062123456 dobili smo dojavu da površinom rijeke pliva naftna mrlja velikih dimenzija. Odmah smo izašli na teren i s Atlagića mosta utvrdili istinitost dojave. Obavijestili smo Centar 112 i upravo su u tijeku intervencije nadležnih institucija, a fotografije i obavijesti o incidentu šaljemo inspekcijama – rekla nam je Inga Kukolj iz Eko Krke.

Posljednji put nafta je plivala Krkom 20.ožujka. Ekološkoj udrugi Krka tada su na Zeleni telefon o incidentu dojavili ribiči Športsko-ribolovne udruge Krka. Tada je utvrđeno da je za onečišćenje rijeke odgovorna tvrtka Održavanje vučnih vozila (OVV) d.o.o. Zagreb-pogon Knin. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva naredilo je pravnoj osobi sanaciju tla onečišćenog ugljikovodicima unutar i izvan kruga pogona. Na sanaciju onečišćenja tada je upućena tvrtka CIAN. Postavljene su dvije brane – barijere, prva na jezeru Brljan, nedaleko od Manojlovačkih slapova kod Kistanja, a drugu nekoliko kilometara nizvodno na riječnom proširenju kod pravoslavnog manastira Krka. Prilikom ovog ekološkog incidenta veliku ulogu imali su kninski vatrogasci koji su odmah izašli na teren i spriječili katastrofu.
Iz Ekološke udruge Krka kažu priznaju da sve nadležne institucije reagiraju na vrijeme, ali se pitaju zašto se uvijek reagira kada se desi incident. Pozvali su inspekcije da češće kontroliraju potencijalne zagađivače, a same zagađivače da djelatnosti u svojim tvornicama obavljaju savjesno bez novih ekoloških incidenata.

Izvor: Tris.com

Izbornik