U suradnji s kninskim Veleučilištem nastali novi pekarski proizvodi


088848_d74a85678c4728e740adNa Veleučilištu Marka Marulića u srijedu je održana završna svečanost zatvaranja projekta Transfer tehnologije I komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije.

Projekt je počeo krajem  lipnja 2013. godine,  financiran je europskim novcima, nositelj je kninsko Veleučilište,   a partner Prehrambeni biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Tada je Veleučilište  od Fonda za ulaganje u znanost I inovacije dobila  486 tisuća, uglavnom bespovratnih eura,   kako bi uspostavila I opremila Laboratorij za kemiju I tehnologiju žitarica.

U proteklih godinu I pol dana surađivali su s proizvođačima pekarskih proizvoda s područja županije,  riješavajući njihove  poteškoće u proizvodnom procesu, ali I surađujući na osmišljavanju novih funkcionalnih proizvoda na bazi žitarica, obogaćenih raličitim dodacima.

Iz te suradnje nastali su brojni novi proizvodi. Neke od njih bili su izloženi na današnjoj svečanosti, kao recimo kruh sa pirovim I zobenim brašnom, kruh s vlascem, dodacima maslinova ulja ili čak cijelih maslina.

Voditeljica projekta Emilija Friganović zadovoljna  je  postignutim I već najavljuje neke nove projekte.

Suradnja znanosti  s malim I srednjim poduzetnicima, gdje rezultati znanstvenih istraživanja pomažu gospodarstvenicima da stvore novi proizvod, a potom ga stave na tržište, jedini je put izlaska iz krize, kazala je na skupu  stručna suradnica u Ministarstvu znanosti I obrazovanja, Ivana Rojić Ivček, osobito naglašavajući važnost činjenice  da se ovako vrijedan project s usphjehom  provodio  na  manjem  Veleučilištu, kao što je kninsko.

Izvor: HRT Centar Knin

Izbornik