Na veleučilištu održan okrugli stol o siru iz mišine


070239_30adb230d3c6923d66e9Na Veleučištu Marka Marulića u Kninu održan je okrugli stol s međunarodnim sudjelovanjem na temu “Sir iz mišine – suradnja znanosti i proizvodnje u očuvanju i trženju autohtonog proizvoda”. Cilj skupa bio je razmijeniti znanja i iskustva gospodarstvenika i znanosti, te se upoznati sa dobrom praksom zemalja koje također proizvode ovu vrstu sira. Na okruglom stolu sudjelovali su gosti iz Bosne i Hercegovine i Turske, a u predvorju Veleučilišta upriličena je izložba sira iz mišine raznih proizvođača. Tako su posjetitelji, među ostalim, mogli vidjeti i kušati tradicionalni turski Tulum sir.

Kako se proizvodi i prodaje ovaj sir, na okruglom stolu danas je govoro prof. dr. Fehmi Yazici, sa Ondokuz Mayis University, iz Turske

– Mi imamo nekoliko tradicionalnih sireva koje pravimo u našoj zemlji. Jedan od njih predsatavljamo na izložbi danas. Zove se Tulum sir i vrlo je sličan onomu što vi imate ovdje. U osnovi oni su proizvedeni u kućnoj radinosti, ali u zadnjih nekoliko godina pokušavamo ih industrijalizirati. To je bio težak posao, trebali smo investicije koje bi pomogle ljudima da transformiraju tehnologiju proizvodnje. Neke sireve imamo i na tržištu, a svoja iskustva u tom smislu, danas ovdje razmjenjujemo – kazao je prof. dr. Yazici.

Današnji okrugli stol organiziran je u okviru otvorenog dana Veleučilišta, a u suradnji s Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. To je dio aktivnosti projekta Jadranska infrastruktura za transfer tehnologije, koji je financiran iz sredstava EU, a glavni mu je cilj jačanje veza između znanosti i gospodarstva.

Sir iz mišine specifičan je autohtoni proizvod Dalmatinske zagore s velikim mogućnostima plasmana na domaće i inozemno tržište. Zaštitom ovog proizvoda oznakom izvornosti, standardizirat će se proizvodnja, otvoriti novi prodajni kanali poput turizma, a povećana će potražnja dovesti do povećanja proizvodnje ovoga sira.

Upravo to je cilj suradnje znanstvenika i proizvođača, koja je na ovom proizvodu očita i traje već nekoliko godina, kazao je prof. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– To je jedini i pravi put: suradnja znanosti i struke, dakle onih koji znanje proizvode i onih koji to znanje primjenjuju. Samo njihovom zajedničkom suradnjom možemo postići to da ti naši rijetki tradicionalni sirevi ostanu na tržištu, jer postoji realna opasnost da će neki sirevi izumrijeti, ako se u tom dijelu ne bude ulagalo truda. U svijetu je dosta takvih sireva izumrlo jer nitko nije imao nastaviti tradiciju – kazao je Kalit.

Izvor: HRT Centar Knin

Izbornik