• Naslovna
  • Kultura
  • U Muzeju grada Šibenika predstavljen katalog Meštrovićevi dani

U Muzeju grada Šibenika predstavljen katalog Meštrovićevi dani


Sinoć je u Muzeju grada Šibenika predstavljen katalog Meštrovićevi dani.

Naime, Gradski muzej Drniš ove je godine u suradnji s Kninskim muzejom i Muzejom grada Šibenika te udrugom KulTur organizirao manifestaciju pod nazivom Meštrovićevi dani. Kao što je to Davor Gaurina ravnatelj Gradskog muzeja Drniš na predstavljanju kataloga istakao, manifestacija je imala za cilj pokazati da figurativno kiparstvo na tragu Ivana Meštrovića itekako živi među suvremenim umjetnicima.

Predsjednik udruge KultTur Andrija Gašperuš istakao je da je manifestacijia organizirana povodom 140. obljetnice rođenja velikog kipara Ivana Meštrovića. Sastojala se od niza izložbi i kiparske rezidencije, gdje su mladi umjetnici pod budnim okom javnosti izrađivali skice za nova umjetnička djela dokazavši da umjetnost nije namijenjena samo privilegiranima, nego da ona pripada svima, kao što su to i Meštrovićeva djela.

Predstavljanje kataloga pratila je i prostorna instalacija mlade umjetnice Lucije Jelić. Naime, ispred Muzeja grada Šibenika postavljena je instalacija pod nazivom Skulpture u neorijentabilnom prostoru. Diplomski rad mlade kiparice koja se bavila temom beskonačnosti, prikaz ljudskog tijela te odnos čovjeka i prostora. Stavljajući navedene motive u kontekst suvremenog društva i sve veće primjene tehnologije, društvenih mreža i konzumacije brzog sadržaja bez sinteze, umjetnica ističe važnost postavljanja granica. Skulpture napravljene od papira (krhkost, prolaznost materijala), postavljene kao grupa, a opet nepovezane u svojem pogledu i smjeru kretanja, upravo je prikaz otuđenosti svijeta, površinskih užitaka i prolaznosti kazala je Anita Travčić, kustosica u Muzeju grada Šibenika.

Suradnja kninskog, drniškog i šibenskog muzeja traje već dugi niz godina. Meštrovićevi dani su u tom pogledu nastavak jedne sjajne suradnje. Zahvaljujući idejnom začetniku Andriji Gašparušu, Šibensko-kninska županija dobila je vrijednu manifestaciju slaveći Ivana Meštrovića u njegovom rodnom zavičaju. Bila je ovo prva u nizu manifestacija koje će uslijediti i kojima se već sada radujemo istakao je Željko Krnčević ravnatelj Muzeja grada šibenika

Prisjetimo se. U organizaciji i provedbi aktivnosti Meštrovićevih dana sudjelovali su: 
Udruga KulTur, Tvrđava kulture Šibenik, Gradski muzej Drniš, Muzej grada Šibenika i Kninski muzej.
Voditelj projekta: Andrija Gašparuš
Nositelj projekta: Gradski muzej Drniš,
koordinatori Davor Gaurina i Antonia Tomić
Kustosi drniške izložbe: Davor Gaurina, Antonia Tomić
Kustosica kninske izložbe: Ivana Mikulić Sarić
Kustosica šibenske izložbe: Anita Travčić

Foto: Željko Krnčević

Izbornik